Да оставите кучето само вкъщи не е лесно. Едно, че вашето четириного другарче ще ви липса. И второ – че вие ще му липсвате – което много пъти означава да се приберете и да видите, че от мъка по вас е съдрало дивана, наръфало обувките и още куп поразии.

Според експерти от ASPCA, Американското дружество за защита на животните от насилие, един от начините да облекчите тревожността на кучето от раздялата с вас е известен като „контраобуславяне“. Контраобуславянето кара кучето да развие асоциация между това да е само и нещо хубаво, например лакомство или играчка. Или, както показват резултатите от сканиране на мозъка на кучетата с функционален ядрено-магнитен резонанс – нещо, което мирише на вас. 

В рамките на изследване, публикувано в New Directions of Canine Behaviour, учени обучили 12 кучета да лежат неподвижни в ЯМР скенер. След което им представили пет различни мириса – на познат човек, на непознат човек, на познато куче, на непознато куче и собствената му миризма – и наблюдавали в кои части на мозъка има увеличен приток на кръв (което означава повишена активност). 

По-конкретно, те се съсредоточили върху т.нар. „опашато ядро“ – част от мозъка, която се свързва с възнаграждението и положителните очаквания. Тази част на мозъка се активирала най-силно от миризмата на познат човек, повече отколкото на познато куче или собствената миризма. Което означава, че за кучето вашата миризма не само е  особено специална, но му носи изблик на положителна емоция, което я прави добър начин за насърчаване на позитивни асоциации с времето, което прекарва само.

Накратко: Дайте на кучето нещо, което мирише на вас. Това ще облекчи тревогата му от раздялата и ще му помогне да справи по-лесно с отсъствието ви. 

Източник: Curiosity.com