В момента, в който човек приеме дадено наркотично вещество, организмът започва да го разгражда. В този процес се отделят метаболити, или остатъчни продукти, които остават в кръвта, в урината и дори в косата – дълго след като е минало действието на веществото.

Противно на това, което много от тестовете за откриване на наркотици обещават, не всички вещества оставят издайническия си химически подпис в организма за един и същи период от време.

Тестовете за наркотици търсят следите от остатъчните продукти, тъй като те са добра индикация за това дали някой е използвал даден наркотик, или просто случайно е попаднал в контакт с него.

И докато тестовете, които изследват косата, са доста точни, тестовете на кръвта и урината са просто неспособни да засекат по-голямата част от наркотиците, ако не са били взимани около седмица. 

Хероинът например е неоткриваем в урината след три до пет дни.

Както графиката ТУК показва, следите от наркотични вещества като LSD, морфин, хероин, амфетамини и алкохол остават в кръвта не повече от 12 часа.

При урината степента на откриваемост е малко по-широка – между три и шест дни за LSD, MDMA и морфин, например. И до 30 дни за канабиса.

Тестовете на косата са най-точните, както показва графиката ТУК, тъй като следите от всичко – от алкохол до морфин, могат да останат в космените фоликули до 90 дни.

Източник: Business Insider