Твърдението, че микровълновите печки унищожават всички полезни неща в нашата храна, като например минерали и витамини, е широко разпространено. Вярно ли е обаче, пита io9?

Отговорът е не. Всъщност, микровълновите често запазват повече питателни вещества в храната в сравнение със стандартното готвене.

Приготвянето на храната като цяло унищожава полезните вещества в нея. Трябва обаче да се вземат предвид няколко фактора, включително топлината, с която се обработва, количеството използвана вода, времето, за което се готви, както и за какви питателни вещества става дума. Така например фолиевата киселина и витамини B и C, които се срещат в зеленчуците, са най-много чувствителни на топлина и най-лесно разтворими във вода.

Микровълновите фурни използват по-малко топлина. Времето за готвене при тях също е по-малко. Именно поради тази причина те не оказват чак толкова силен разрушителен ефект върху храната.

Топлината принуждава витамините да приемат неактивна форма. Ако поставите храната в микровълновата и я нагорещите над точката на кипене, със сигурност ще окажете по-разрушителен ефект върху веществата, отколкото при стандартното готвене. Той обаче е значително по-слаб, ако периодът на готвене е по-малък. Когато поставяме зеленчуци в микровълновата, се използва и по-малко вода. Поради тази причина се разграждат и по-малко питателни вещества.

В края на краищата това изследване показва, че „съществуват дребни разлики между стандартното готвене и използването на микровълнова по отношение на запазването на витамините в храната.“ Най-добре обаче е да приготвяте зеленчуците си с готвене на пара.

Съществуват и няколко изключения. Проучване от 2003 г. показва, че ако приготвите броколи в микровълнова, ще изгубите 74 процента или повече от фенолните им съставки. При варене този процент е 66. Освен това не поставяйте мляко в микровълнова – това намалява свойствата на агентите, борещи се с инфекции.