Умерените или “нормалните” нарцисисти притежават психическа устойчивост, която им помага да успеят в живота, установи ново изследване по проблемите на нарцисизма. Умерените нарцисисти са онези нарцисисти, които, за разлика от средното ниво на хората по света са с по-високо ниво на нарцистични тенденции и черти в характера, но не са класифицирани като клинични нарцисисти или такива със значимо отклонение.

Изследването на 340 подрастващи италианци е установило, че въпреки егоцентризма на младите нарцисисти, те са се справяли по-добре на тестовете, отколкото се е очаквало въз основа на техния предварително установен коефициент на интелигентност. Нарцисистите не са по-умни, но са по-уверени и себеутвърдителни, като тези поведенчески черти понякога им помагат да компенсират дефицити на други места.

“Ако сте нарцисист вие сте силно уверен, че сте по-добър от всеки останал и заслужавате наградата. Именно тази увереност е една от ключовите способности, които са елемент от психическата устойчивост. А ако един индивид е психически устойчив, е много по-вероятно той да приеме фронтално предизвикателствата в живота си и да ги погледне през перспективата на възможности за осъществяване на личностен растеж”, обяснява д-р Костас Папагеоргио от екипа, направил изследването.

Psy Blog