Начинът, по който хората се движат предоставя уникален поглед върху тяхната личност, устонови ново изследване. В бъдеще това може да позволи на здравните специалисти да диагностицират и лекуват психични заболявания, пише PsyBlog.

Изследването показва, че всеки има „индивидуален моторен подпис“, който определя как се движи. Това включва неща като скорост и тежест на движенията.

Участниците в експериментите е трябвало да взаимно да копират движенията си.

Учените са установили, че хората, които се движат по сходни начини, показват и по-добро колективно поведение. Според тях, хората, които си приличат по движенията, ще могат също и да взаимодействат по-ефективно.

Въпреки че човешкото движение е добре проучено, това, което все още не се разбира достатъчно, са разликите, които всеки от нас демонстрира, когато се движим – независимо дали е по-бързо, по-леко или по-гладко, например - казва професор Красимира Цанева-Атанасова, един от авторите.

Това изследване показва, че хората, които се движат по определен начин, също реагират по сходни начини, когато изпълняват съвместни задачи.

По същество, нашите движения дават представа за нашите присъщи личностни черти.

Това, което показваме, е че хората обикновено реагират и взаимодействат с хора, които са подобни на тях.

Но нашето изследване също така показва, че движението дава показатели и за поведенческите характеристики на един човек.

Следователно може да се използва в бъдеще за диагностициране на пациенти с определени заболявания, съдейки по начина, по който се движат и реагират спрямо другите.“

Изследването е публикувано в Journal of The Royal Society Interface.