Израстването е красиво приключение, особено в първите години от живота на детето, когато всяка малка стъпка е буквално постижение. Етапите, през които премина то между 12 и 24 месеца са може би най-запомнящите се.

В този период детето започва все по-умело да си служи с ръцете и краката, отдава му се фината моторика, с всеки ден показва нови и нови постижения, които радват и умиляват родителите.

Около първата година зрението му е вече достатъчно добро, което го прави по-смело и то започва да изследва околния свят, правейки своите първи крачки в него. И само за 12 месеца се научава да върши още толкова много неща.

В този период е важно да бъдете не само до него, но и да го насърчите всеки път, когато прояви смелост, за да преодолее страховете си. Ето какво да очаквате от детето между 12 и 24 месеца като двигателна активност.

Снимка: Shutterstock

От 12-ия до 18-ия месец: Опознава предметите

В този период децата се научават да играят с различни по размер и форма предмети/играчки и опитват да ги раздвижат чрез избутване, връщане, преместване, пъхане във вътрешността им на по-дребни неща и изваждане.

Истинските постижения обаче са на по-късен етап – чак към 3-4 годинки, когато те майсторски подреждат по-малките в по-големите, стремейки се да следват определена логика. На този етап по-скоро опознават възможностите им, както и своите.

Добре е да имат на разположение такива предмети и играчки, което ще им помогнат да се научат да работят с ръце.

След 12-ия месец: Катери се

Това е една от опасните игри, които карат възрастните да се притесняват толкова много. Но катеренето е и полезно, тъй като помага на децата да развият двигателна култура.

Качвайки се на леглото или на стола, те осъзнават как могат да използват тялото си, за да направят това по-лесно или бързо. А падането е урок, който им подсказва какво не бива да правят.

По този начин те задвижват много мускули и превръщат онова, което е тривиално и очевидно за възрастните, в наистина важно придобито умение.

След 16-ия месец: Използва мускулния си капацитет

Около тази възраст се смята, че детето вече се е научило да ходи. Което му помага да развие и използва мускулния си капацитет, който ще му е необходим през цялото детство.

То вече знае как да се изправя на крака, без да му помагате, защото осъзнава как да използва мускулите си. И често играе клекнало, не защото му е по-удобно, а защото инстинктивно се стреми да развие тези мускули, за да му служат още по-добре. Научава се също така да поддържа по-добър баланс.

В тази възраст много подходящи и развиващи са игрите с препятствия и тези, при които трябва да се пази равновесие.

От 15-ия до 24-ия месец: Научава се да тича

Ако трябва да бъдем честни, има особено активни деца, които правят това още с първото прохождане. Те всъщност не прохождат, а протичват.

След първоначалната радост от постижението на детето, родителите разбират какво точно означава да гониш наследника в парка постоянно, докато останалите деца играят кротко в пясъчника, и защо обувките на токче остават завинаги в миналото. Или почти завинаги.

Между 15 и 24 месеца децата откриват възможностите на своите крака. И започват да тичат, много да тичат. Това е важен етап, защото предполага не само баланс, но и двигателна и координационна компетентност, която предшества други движения.

Постепенно те ще станат много добри в това и ще се препъват и падат все по-малко. В този период се заредете с почистващи раните кърпички, шарени лепенки за драскотините и въпросните удобни обувки, за които стана дума.