Скорошно проучване установи, че близо 3% от женените двойки съобщават, че през годината са имали повече от един партньор. Като цяло според изследванията между 15 и 20% от женените американци например имат извънбрачни връзки, като мъжете е по-вероятно да поддържат афера в сравнение с жените. Остава обаче въпросът защо неверниците не искат развод, а остават с жените си и продължават да изневеряват.

Ето 8 причини, които според изследователите са причина за това странно поведение при мъжете.

1. За него домът е все още най-хубавото място.

Познава ви от цяла вечност, готвите му, грижите се за децата. Чувства се добре с живота, който води, а търси афера, защото иска да опита нещо ново, което не означава непременно, че иска да въведе промяна в живота си. Домът за този тип мъже си е тяхната крепост. В неговата глава изобщо не съществува въпросът дали трябва да се изнесе. Няма такова намерение, защото без жена си би му било трудно да се грижи сам за домакинство. Дори страстта и любовта да са изчезнали, са останали приятелството и уважението. Той просто иска място, където да се чувства сигурен и да си дремва на спокойствие.

2. Просто търси почивка.

Ако сте потънали в рутината на семейния живот, нищо чудно да му е доскучало и да търси почивка от ежедневните си задължения да изхвърли боклука, да измие чиниите, да мине с прахосмукачка, да напазарува на връщане от работа и т.н. Според едно проучване мъжете, които са изневерили, споделят, че понякога се случва така, че имаш добра и здрава връзка с партньора си и не искаш раздяла, а просто да си починеш от монотонността на ежедневието. Този тип мъже твърдят, че обичат жените си, но просто искат малко време извън познатото и търсят мимолетно приключение.

3. Мислел е, че може да открие много отговори за себе си чрез аферата. Само че не е успял.

Една интересна история разказва за съпруг, който изневерявал на жена си. Да, направо ужасна работа. Жена му преминала през всички етапи на чувствата (изненада, гняв, обида, мъка), но след известно време започнала да си задава въпроса защо. Мъжът й нямал вид на човек, който се готви да напусне семейството си. Отговорът бил прост – не го бил направил, защото у нея е проблемът или защото не харесва отношенията им, а защото проблемът е у него. Някои мъже смятат, че ако в живота им се появи нова жена, нещо ще се промени и те изведнъж ще се почувстват отново щастливи и изпълнени с живот. Само че обикновено не става така. Тези мъже обичат половинките си, но имат психологични проблеми и не могат да се справят с рутината и с чувствата си.

4. Всъщност обича жена си.

Една жена споделя, че е излизала с женен мъж. Бил кавалер и домошар. А най-главното е, че не е имал никакво намерение да напуска жена си. Е, мнозина ще зададат въпроса защо изобщо е имал нужда да изневерява. Може би отговорът ще дойде от друг мъж, който бил щастливо женен в продължение на 20 години и е имал деца. И да, обичал е жена си, но й е изневерявал в продължение на повече от 15 години! Това било просто нещо като „фетиш“ за него. Същевременно се чувствал и виновен. Да, толкова странна е човешката психика.

5. Не му стига смелост, за да преобърне живота си.

Живял е с жена си в продължение на 10 години, бил е перфектният съпруг и баща, но изведнъж среща половинката си, сродната си душа. Това ново чувство може да се окаже много силно и да завладее цялото ти същество. Понякога в тези случаи мъжете предпочитат да се разведат и да се оженят повторно, но други просто не могат да го направят, защото не им достига смелост и защото са привързани към жена си.

6. Задържат го задълженията към децата и ипотеката.

Един адвокат, който се е сблъсквал с множество разводи в кариерата си, споделя, че е ужасно болезнено да се разделиш с дългогодишния си партньор. Но най-трудното от всичко е да спреш да бъдеш родител 24 часа в денонощието. Тези неща са в състояние да откажат много хора от развод, въпреки че не са щастливи заедно. Дори да няма вече любов между съпрузите, отговорностите са си тук, а тези окови могат да бъдат много тежки.

7. Не иска да минава през ада на развода.

Думата „развод“ извиква в съзнанието на всеки доста неприятни мисли и асоциации. Разправиите с адвокати, битките в съдебната зала, подялбата на имуществото, борбата за попечителство над децата. Истински кошмар! Някои мъже просто предпочитат да си спестят този ад – сълзи, гняв, крясъци, разправии. Дори да няма вече живот във връзката им, по-лесно е да си намерят любовница, вместо да поемат по трънливия път на развода. Освен това не му се иска да причини такъв стрес на жена си и на децата.

8. Осъзнал е, че изневярата е била грешка.

Един мъж признава, че е изневерил на жена си с нейна близка приятелка. Напълно е осъзнал каква ужасна и непростима грешка е направил и наистина се разкайва горчиво. Човекът няма идея какво да прави оттук нататък и не може да вземе решение дали е по-добре да каже на жена си, или да скрие от нея. Разбира се, има множество аргументи в подкрепа и на двете решения. Във всеки случай той не иска да се разделя с нея дори да разбере какво се е случило, защото я обича.

Вие бихте ли предпочели да се разведете, ако разберете, че партньорът ви е изневерил, или сте склонни да му простите? Вярвате ли, че е възможно човек да обича повече от един човек едновременно? И смятате ли, че счупеното може да се залепи?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side