Децата се нуждаят от двама родители. Но не на всяка цена.

Когато в семейството липсва разбирателство и малките стават свидетели на грозни сцени, със сигурност не може да се говори за здравословна и щастлива семейна среда. Писали сме неведнъж по въпроса трябва ли, или не родителите да остават заедно заради децата, затова тук ще насочим вниманието си към нещо друго.

При положение че двойката е положила усилия да изглади взаимоотношенията си, но това не се е получило, разводът остава единствено възможно решение. Причините могат да бъдат най-различни – липса на любов, физически и/или психически тормоз от страна на единия от партньорите, нова връзка и т.н.

Какво става обаче с децата?

В повечето случаи сме свикнали съдът да дава правата на майката. И това е справедливо. Обикновено майката е тази, която е по-отдадена на семейството, по-обвързана с децата си. Кой знае къде седят дрехите на децата, кой знае имената на съучениците и учителите на децата, кой знае извънкласните занимания, кой чете приказки преди лягане… Обикновено майката е тази, без която децата не могат.

Но не във всички случаи.

Понякога, колкото и невероятно да звучи, майката не желае или е просто неспособна да се грижи за децата си и в този случай би трябвало да се вземе предвид бащата. Би трябвало да му се гласува доверие и обществото да не гледа съжалително на самотен баща, защото той също има задължения към децата си.

Интересно е как не би представлявал интерес казусът работеща самотна майка, но за сметка на това работещият самотен баща е винаги чуден и невероятен като еднорог.

Понякога бракоразводните дела се превръщат в истинска война между (бившите) съпрузи, които в желанието си да се наранят един друг забравят децата и напълно пренебрегват това кое е наистина добре за тях. В случай че децата са по равно привързани към родителите си и не могат да вземат решение при кого искат да живеят, а от своя страна родителите са също еднакво категорични в желанието си да се грижат за децата, то тогава би трябвало да помислите за поделяне на родителските права. Преглътнете егото си в името на щастието на собствените си рожби. Не превръщайте подялбата на правата в своя битка и свой трофей. Зрелите хора успяват да подредят приоритетите не според егото, а според доброто на децата. Вие може да намерите нов партньор и да продължите живота си, но те имат една майка и един баща. Опитайте се да запазите добрия тон, да направите раздялата по цивилизован начин, да запазите спокойствието на децата си, да ги уверите, че ги обичате.