Първата мисъл на много жени след раждането е свалянето на натрупаните килограми по време на бременността. Но специалистите съветват майките да се възстановят добре, да се убедят, че всичко с кърменето е наред и едва тогава да преминат към своя план за отслабване. Освен това не е зле да се консултирате с лекар.

Защо само с гимнастика не става

Проучванията показват, че при повечето жени само физическите упражнения не са ефективни за сваляне на килограми след раждане. Твърде лесно е да се компенсират изгорените калории с повече храна. По-добрият вариант е да се намали приемът на калории - заедно с физическите упражнения, което ви помага да загубите повече тегло като мазнини и по-малко мускулна маса.

Упражненията също така подобряват състоянието на сърдечносъдовата система, ускоряват метаболизма и могат да бъдат полезни за психическото здраве.

Какви са рисковете по време на отслабване

Безопасно е да сваляте по един или два килограма седмично, показват проучвания. Но по-ускореният процес на отслабване може да доведе до намаляване на количеството мляко и до преумора- последното нещо, от което се нуждае една млада майка.

Специалистите предупреждават кърмещите майки да не приемат по-малко от 1800 калории дневно и да избягват диети с много ниско съдържание на въглехидрати, които са необходими за производството на лактоза - захарта в млякото. Всеки хранителен режим може да бъде полезен, затова се съсредоточете върху храни, които ви харесват и които ви карат да се чувствате удовлетворени, а не лишени.

Ако държите на безопасността и определено искате да кърмите по-дълго вашето бебе, избягвайте добавките и чайовете за отслабване, които се предлагат на пазара.

Новите родители