Човекът е устроен така, че да се стреми към щастие. Най-голямата ни грешка обаче е да си казваме, че има време. Не отлагайте своето щастие. Не го търсете в някакви грандиозни събития или чудеса. Понякога се крие в обикновения живот. Всеки ден. Опитайте да правите тези неща всеки ден и проверете дали пък вътрешното ви състояние и нагласата ви към света няма да се променят.

1. Търсете по нещо положително всеки ден.

Ежедневно попадаме в ситуация, в която ни се налага да „хабим” нерви и ни натоварва емоционално. Черните хроники от медиите се стараят да вгорчат живота ни, да ни накарат да съществуваме в стрес, паника и постоянно напрежение. Битовите сметки също работят в тази посока. Бюрократичните неуредици също добре си вършат работата. Само че е важно да се опитвате да погледнете отвъд това, което ви заобикаля, и да се постараете да откривате положителното в живота си. Здрави ли сте? Имате ли покрив над главата си? Имате ли храна на масата си? Познавате ли хора, които обичате и които ви обичат? Когато се съсредоточите върху положителното и си го повтаряте, ще промените и настроението, и нагласата си към света.

2. Правете дребни жестове всеки ден. Подарявайте.

Повечето хора предпочитат да подаряват, отколкото да получават подаръци. Има нещо вълнуващо не само в опаковането, но и в цялостната идея да изненадате и да зарадвате някого. Подарявайте по нещо дребно на човек в нужда или на човек, когото обичате винаги когато имате възможност.  

3. Бъдете готови със задачите си преди крайния срок.

Работата е официално в топ три на най-стресиращите фактори в живота на човека. Дори да обичаме това, което правим. Този стрес се увеличава значително, когато приближават крайните срокове за изпълнение на важни задачи или проекти. Никога не оставяйте днешната работа за утре, казали са хората и са имали право. Отхвърлете задачите си или ги разпределете равномерно във времето. Ще почувствате удовлетворение и спокойствие, когато не оставите работата си за последния момент.

4. Награждавайте се с черен шоколад.

Доказано е, че черният шоколад подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане. Освен това съдържа магнезий, който има успокояващо въздействие и понижава нивото на стреса, повдига духа и подобрява цялостния тонус на организма. Имате всички основания да си отчупите едно парченце. Или две…

5. Преценявайте кога да се откажете.

Важно е да познавате границите на възможностите си. Трябва да знаете кога да спрете и да си дадете почивка, кога да не се нагърбвате с още една задача. Опитайте и ще усетите едно особено чувство на свобода. Светът не свършва с вашата почивка или с вашето „не!”.

И не забравяте, че щастието се губи тогава, когато човек престане да го търси.

Цветелина Велчева