Психолози от университета на Торонто, Канада, и Свободния университет в Амстердам, Нидерландия, са установили, че миенето може да смекчи психологическите последици от стресови събития, пише сп. "Social Psychological and Personality Science".

За целите на проучването 1150 души са гледали кратък видеоклип с уплашена жена, която се подготвя да скочи с бънджи. Известно е, че подобни кадри карат хората да се чувстват тревожни, напрегнати и стресирани.

На участниците в експеримента след това на случаен принцип са показани клипове как да мият ръцете си правилно, да рисуват кръгове и да обелят яйце. Изследваните лица, които са гледали първото видео, са съобщили за по-ниски нива на стрес в сравнение с останалите.

Във втори експеримент 1377 души са били разделени на три групи на случаен принцип, след като са гледали същия предизвикващ стрес клип. Участниците от първата група след това са помолени да си представи как мият лицето, ръцете, шията и косата си, тези от втората - че само докосват въпросните части на тялото, а третата група е била контролна. Изследователите са установили, че нивата на тревожност са по-ниски при тези, които са си представяли как се мият.

Специалистите са открили и физиологични доказателства в подкрепа на своята хипотеза. Оказва се, че дори избърсването на ръцете с влажна кърпа след стресова ситуация помага за успокояване.