Десет картини, вдъхновени от дискусиите в Третия обществен разговор за щастието на нацията, организиран от МЕНИДЖЪР през юни тази година, ще бъдат предложени на благотворителен търг в началото на септември. Техни автори са млади художници от Националната художествена академия.

Аукционът е продължение на форума, а идеята за него беше обявена от организаторите от списание „Мениджър“ на финала на събитието заедно с ангажимента набраните средства да бъдат дарени на фондация „ЗА ДОБРОТО“, която подпомага със стипендии за образование децата на лекари и учители, станали жертва на COVID-19 по време на изпълнение на служебния си дълг. Благотворителният търг ще бъде проведен онлайн на 2 септември от 16:00 ч. МЕНИДЖЪР отправя покана към всички свои съмишленици и партньори от бизнес елита на България, компании и представителни браншови и съсловни организации да подкрепят каузата като се включат в наддаването за десетте творби. Участието ще е с покани и предварително потвърждение, което ще очакваме до 2 септември, 12:00 ч на e-mail: events@manager.bg. Наш екип ще се свърже с всеки желаещ да се включи в аукциона, за да предостави повече подробности по регламента, начина на провеждане и координати за присъствие.

Водещ на благотворителния търг на МЕНИДЖЪР ще бъде известната тв журналистка, автор, водещ и продуцент Анна Цолова, която бе и модератор на първия панел на Третия обществен разговор „За щастието на нацията“.

Първите дарители за тази кауза са възпитаниците на Националната художествена академия, които предоставиха своите картини безвъзмездно. Представяме ви творбите, които ще бъдат предложени за набиране на средства в подкрепа на фондация „ЗА ДОБРОТО“. Да продължим заедно пътя на доброто!

 

Автор на картината е Александра Иванова, студентка в специалност „Текстил и дизайн“ в Националната художествена академия. Тя представя своята творба така: „Основната идея е, че на човек му трябва една „прашинка“, за да бъде щастлив, но не може да бъде доволен, когато няма това, което не е оценил преди настоящето. Затова името на творбата ми е „Танцът на щастието“, за да съобрази динамиката на човешките емоциите, които се променят постоянно, за да може „той“ да се чувства добре и щастлив. Поглеждайки преливането на цветовете, моята абстракция, надявам се, въздейства на всеки по най-необходимия за него начин.“ Александра представихме в поредицата „Младите таланти на България“, която е достъпна тук.

 

Творбата е на Анна Чифудова, която представя своята картина с думите: „Решението и начинът за изпълнението на работата ми е базирано на олицетворението на думата „щастие“ и отражението му в света. Ако приемем, че щастието е огледало на нас самите, то в днешния ден и събития какъв би бил резултатът? Изобразявам ключ, защото за мен той е символ, който представлява решаващ стимул и момент, който човекът трябва да вземе сам за себе си. В името на просперитета си той избира пътя си към щастието - избора да се бори за него или да се остави в ръцете на съдбата“.

Анна представихме в поредицата „Младите таланти на България“, прочетете повече за нея тук.

 

Ванеса Велизарова е студентка в магистърска програма, специалност „Живопис“ в Национална Художествена Академия. За картината си споделя: „Щастието на една нация живее в нейните успехи, постижения, лични стремежи към всеобща еволюция, достигане на духовността в народопсихологията, традиции, култура и основните човешки ценности и удоволствия.“

Прочетете повече за Ванеса тук.

 

Венелина Петкова е студентка в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Идеята, вложена в творбата на тема „щастие“, Венелина представя така:

„Малкият принц ни напомня, че всички възрастни отначало са били деца. Ала малко измежду тях си спомнят това. Дори за Питър Пан е смешно - толкова много да искаш да пораснеш, за да осъзнаеш, че да си дете е най-красивото нещо! Защото най-светли са тези, които от Пипи са взели едни много хубави хапчета за хора, които никога не искат да пораснат.“

Творческо представяне на Венелина вижте тук.

 

Иван Шуманов учи изкуство 3 години в класа на художника Васил Чакъров, а след това в ПГИИ „Професор Николай Райнов” гр. София завършва със специалност графика. Завършва с отличие СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Изобразително изкуство“ в специализация „Неконвенционални форми“ при проф. Орлин Дворянов. Завършва с отличие магистърска степен в специалност „Живопис“ в Националната художествена академия в ателието на доц. д-р Здравка Василева.

За огромно съжаление загубихме Иван на 5 юли 2021 година. Иван Шуманов си отиде. Внезапно. Във вихъра на своята творческа кариера. Благодарим на близките на Иван, които предоставиха картината за каузата на благотворителния аукцион. Творческото представяне на Иван можете да прочетете тук.

 

Лора Николова завършва специалност „Живопис“ през пролетта на 2021 година. Представя работата си на тема „щастие“ така:

„Заглавието на картината е „Обяд“. Тя представя кадър от обичан от мен ресторант с човек, в чиято компания ми е приятно да бъда. По време на локдауна това беше немислимо.“

Творческото представяне на Лора можете да видите тук.

 

Максим Христов изучава специалност „Изкуствознание“ в Националната художествена академия. Своята творба той озаглавява „Има щастие - Няма щастие“ и представя с думите: „Картината изобразява фигурална композиция в абстрактно, крайно експресивно пространство. Творбата засяга проблематиката на търсеното щастие в лицето на употребата на наркотици и самоцелното консуматорство, използвайки както символика, така и гротескни образи. Също така картината има отношение и към безкрайната тема за COVID-19 и щастието на хората по време на тази пандемия, което е пряко повлияно и контролирано от затягането или отпускането на противоепидемичните мерки. За цел имам да представя малка част от начините, до които хората прибягват в търсене на щастието, които в голямата си част са моментно и повърхностно задоволяване на тази нужда“.

Представихме Максим в поредицата „Младите таланти на България“ тук.

 

Северина Енева завършва Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ и Национална художествена академия, специалност „Живопис“. Описва своята работа на тема „щастие“ с думите: „Във все по-шумния и стресиращ свят все повече хора откриват ползите и силата на тишината. Тихите паузи през целия ден могат да ни свържат помежду ни, да облекчат умовете ни и да се обърнем към себе си. Експертите казват, че трябва да направим тишината част от ежедневието ни. Може би това е като отделим малко време, за да си спомним за любим човек, да се събудим преди изгрев слънце или да заменим шумно време от деня с тиха разходка. Така и моята картина се объща към небето. Тя е превъплъщение на онзи момент, в който си поемаме въздух, потъвайки в океана на безкрайността. Доста често това създава момент на себеосъзнаване. Колко много неща ни разсейват от най- важната ни цел в живота – това да бъдем пълноценни и щастливи.“

Творческото представяне на Северина можете да видите тук.

 

Симона Колева е студентка в НХА, специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“. За творбата си тя споделя: „Щастието е път с много отбивки. Ти решаваш къде да се отбиеш и колко да останеш.

В картината си представям път (линия) с много разклонения, които приемам за различни ситуации и емоционални състояния.“

Творческо представяне на Симона можете да видите тук.

 

Симона Павлова развива уменията си в живописта в НХА, където открива своя собствен почерк на художник. За творбата си на тема „щастие“ Симона споделя: „В днешно време се сблъскваме с доста перипетии в живота, които ни учат, и постепенно разбираме, че щастието не се крие в това да притежаваш нещо материално. Щастието е светлината, която се процежда през различни житейски ситуации. Те са символизирани в разноцветни въжета, които се преплитат във възли, олицетворяващи препятствията ни в живота. Щастието е светлината, която озарява нашето позитивно мислене и ни помага да се борим с проблемите. Борейки се, винаги може да разплетем „възлите“ и да затрептим с чистотата на светлината, т.е. да бъдем щастливи.“

Симона представихме в поредицата „Младите таланти на България“ тук.