Всички манипулираме другите до известна степен, съзнателно, или не. Същевременно едва ли има човек, който с радост би се оставил да го манипулират. Затова обърнете внимание на следващите издайнически знаци, показващи, че някой се опитва да ни дърпа конците.

7. Манипулаторите ви ласкаят

Ласкателството е любимото оръжие на манипулатора. Ако сте толкова добър човек, как може да откажете да помогнете на приятел в нужда? Манипулаторите използват тази тактика и получават това, което искат. Бъдете нащрек, ако някой изведнъж започне да ви говори неща, които всеки обича да слуша за себе си.

6. Манипулаторите ви карат да се чувствате виновни.

В най-общи линии манипулация е, когато ви обвиняват за реакцията ви към тяхното неуважение. Защо? Много просто - лесно е да се манипулира някой, който се чувства виновен. Той е готов да помогне с всичко. Бъдете внимателни, ако някой се опитва да ви вменява вина. Скоро може да поиска от вас „малка услуга“.

5. Манипулаторите ви притискат към прибързани емоционални решения.

Всички добри манипулатори знаят, че бързите емоционални решения са маслото и хляба за тях. Ако те не ви дават достатъчно време, за да помислите за нещо, или ако ви принудят да вземете бързо решение, те печелят. Една проста фраза като „Трябва да помисля“ или „Имам нужда от време“, казана уверено, вероятно ще охлади интереса на манипулатора.

4. Пасивните манипулатори се преструват, че са безпомощни и глупави. Те винаги играят жертвата

Естествено сте склонни да помогнете на някой, който изглежда като клето невинно създание. То винаги е окаяно и тревожно, а вие искате да го прегърнете и приютите. А то разчита на вашата щедра и грижовна подкрепа. Манипулацията на „жертвата“ може да не е съзнателна, но това не я прави по-малко манипулация.

3. Манипулаторите напомнят за вашите обещания.

„Ти обеща!“ е фразата, с която манипулаторът ще ви притисне, дори ако разберете, че нещо не е наред. Никой не иска да има репутацията на човек, който не спазва обещанията си. Бъдете категорични, така че никой да не може да ви изнудва по-късно.

2. Манипулаторите винаги започват разговор в най-лошия момент.

Манипулаторите обичат да питат за помощ, когато сте много заети. Това увеличава шанса да се съгласите само да се отървете от тях. Те ще се извинят, че ви безпокоят точно в този момент, но... (и ви атакуват с нещата, които искат от вас). Бъдете бдителни.

1. Манипулаторите се позовават на положителния опит на някой друг.

Друг любим ход на манипулаторите е фразата „Не се притеснявай, аз (моят приятел, моят шеф, един познат) са правили това много пъти и нищо лошо не се е случило“. Няма значение, че идеята на манипулатора ви плаши. За него е важно просто да направите това, което иска от вас. Не обръщайте внимание на такива празни приказки. Поискайте конкретно доказателство.

Източник: Bright Side