Тормозът не е само в училище. Той може да се стовари и върху малкото дете, което тепърва ще ходи на детска градина.
Всеки новодошъл в компанията на двора, която има постоянен състав, рискува да стане обект на тормоз от други деца.
Как да разпознаем тормоза и да му се противопоставим, разказва детският психолог Олга Кашелкина.

Как да разберем, че това наистина е тормоз
Първо трябва да разберете дали това е истински тормоз над детето ви или еднократен конфликт. Децата често се карат и дори се бият, най-често не могат да си поделят играчките. Но това не винаги означава системно унижение или обида.
Тормозът се различава от конфликта по това, че другите участници нямат желание да общуват. Те искат да се утвърдят за сметка на друго дете, което все още не може да отстоява себе си или не знае как да го направи.
Ако забележите, че детето ви е блъскано, наричано с обидни думи и изхвърляно от игрите, първото нещо, което трябва да направите, е да го попитате:  кога, преди колко време е започнало всичко това. Дали всички хлапета се държат с него по този начин или само някои?
То може да не иска да говори на тази тема и вие не бива да настоявате. Дайте му време: можете да се върнете към този въпрос по-късно.
Изберете най-спокойния момент за този разговор. В противен случай вашият син или дъщеря просто няма да ви кажат нищо и вие няма да можете да помогнете.

Как да спрете тормоза
За да намалите вероятността детето да се сблъска с тормоз, е важно да говорите с него почти от люлката за всичките му емоции, да му позволите да протестира и да изразява мнението си. Така то се научава да защитава себе си и своите граници.

- Ако възникне конфликтна ситуация, не трябва веднага да тичате на помощ. Трябва да му дадете възможност да се защити.
Опитайте се у дома да разиграете ситуации, в които то трябва да се защитава. Ако този подход не работи, разиграйте ситуациите с любимите му играчки.

- Ако друго дете използва фрази като „Не ми харесваш“, "Гаден си!" „Спри, няма да играя с теб“ по отношение на вашето, го научете как да напусне играта. То не трябва да търпи такова отношение.

Продължава на страницата на Новите родители