Играчките помагат за развитието на децата. Докато играят, те учат, придобиват и развиват нови умения.

„Любимата играчка на детето може да ориентира възрастните за неговото възможно бъдеще и интереси. Но е важно да оставите детето само да покаже с какво иска да играе, а не да го ограничавате до традиционните избори", обяснява детският психолог Алисън Фъргюсън.

Какво може да подскажат пристрастията на детето към определена ирачка.

Строителни машини

Изобщо не е гаранция, че дете, което си играе с камиони и кранове, ще се ориентира и бъдещата му професия ще е свързана със строителството. Но това е знак за отлични управленски и организационни умения, както и способности на дизайнер. На това дете ще му подхождат професии на архитект, инженер както и дейности, свързани с управление на проекти.

Кукли

„Децата, които си играят с кукли, обикновено са грижовни. Традиционно, независимо от пола, това може да означава желание да преподават или да се грижат за болни“, обяснява Фъргюсън.

По същия начин любовта към куклите може да демонстрира начална привързаност към модата, красотата или здравето.

Маркери и боички

Децата, които обичат да рисуват, да извайват, да се занимават с всяка друга творческа дейност, разбира се, могат да станат добри художници и скулптори. Но според психолога от тях ще израснат добри мениджъри на арт галерии, ръководители на дизайнерски агенции и бижутери.

„Те могат да създадат ужасна бъркотия, но креативността се ражда от техния хаос“, казва Алисън.

Мозайка и конструктори

„Децата, които обичат да решават пъзели, имат особен талант за критично мислене и набито око за решаване на проблеми“, сигурен е експертът. Може да имат обещаваща кариера в областта на IT или финансите, техните аналитични умения също могат да ги направят брилянтни адвокати и психолози.

Снимка: Getty Images

Екшън фигурки

Това са идеалните спътници за ролевата игра, често свързвана със супергерои, роботи, космонавти и т.н. Не е задължително детето да стане полицай, охранител, пожарникар. Играта с екшън фигури задоволява жаждата за приключения,за  риск, но също така учи малчугана да създава определени сюжети. Следователно те могат да станат писатели или режисьори.

Коли и радиоуправляеми играчки

Такава игра подчертава любовта към пътуването и търсенето на силни усещания.„Много често тези, които са пристрастени към екстремните спортове, така наречените „адреналинозависими“ активности, казват, че обичат да се състезават с дистанционно управлявани джаджи. Когато пораснат може да ги видите на пистите на Формула 1 или в дизайнерските бюра на спортни автомобили“ казва психологът.

Играчки животни

Изненадващо, такова дете едва ли ще стане ветеринарен лекар. Въпреки това то ще се научи как да се грижи за животни, както и ще подобри своите междуличностни умения. И може да стане  лекар, адвокат или търговец.

Кухни играчки

Струва ни се, че детето просто си играе, а всъщност то учи. Отговорност, структурирано мислене и независимост. Това са трите качества, които се формират в процеса на подобна игра.

Тези деца може по-късно в живота да се насочат към хотелиерство и кетъринг. Но може да се реализират в областта на маркетинга, PR и дизайна.

Мона Веселинова / Новите родители