Главоболие, гадене, замъглено съзнание - заедно с неприятната смесица от самосъжаление и гузна съвест - всичко това лесно води до решението "Няма да пия повече". Което с отшумяването на неприятните симптоми звучи все по-неубедително.

Търсенето на лек за махмурлука занимава човека от векове и за жалост е не по-резултатно от търсенето на философския камък. Единственото сигурно средство срещу него е превенцията.

И така, да вдигнем тост за "следващата сутрин" със следните няколко факта:

1. В древността са лекували махмурлука с дървесна смола и птичи човки

В древна Месопотамия смятали, че коктейл от смирна и стрити човки на птици облекчава следпразничните мъки - както може да се предположи, действието му не е подкрепено от научни изследвания.

2. Най-дългият махмурлук е продължил четири седмици

През 2007 г. медицинското списание Lancet публикува случай, докладван от трима лекари в Глазгоу, за човек, който пристигнал в болницата с оплаквания от "замъглено зрение и трайна приглушена болка в главата" през последните четири седмици. При прегледите лекарите не успели да открият причината. После пациентът споменал, че всичко започнало със семеен скандал, който го хвърлил в четиридневен запой с над 30 литра бира. Дехидратацията от бирата довела човека до състояние, близко до мозъчен удар.

3. Богатите по-рядко страдат от махмурлук

Да, не е справедливо. Едва ли е имало нужда от специално проучване, за да се разкрие този факт. Той е логично следствие от разликата в качеството на консумираните напитки.