Сънят е едно от най-важните неща, които ние, хората, правим. Милиони хора по света обаче не се наспиват хубаво.

Някои от нещата, които ни пречат, са очевидни. Други – не чак толкова. Те са мистериозни и оспорвани, макар и хилядолетия наред да не са позволявали на хората да се наспят нормално.

В този конкретен случай става дума за Луната и нейните цикли, които учените изучават открай време, за да разберат техния потенциален ефект върху човешкия син. Резултатите от подобни анализи обаче са често непоследователни.

В ново изследване, което според специалистите е най-голямото от този тип, екип от учени наблюдава съня на над 850 души (и мъже, и жени) в Упсала, Швеция в продължение на няколко години и с помощта на полисомнографиски измервания определя неговото начало, продължителност и качество в рамките на конкретни нощи, представляващи различните лунни цикли.

Идеята е, че колкото по-ярка става Луната, толкова по-сериозно ще бъде засегнат човешкия сън, тъй като цяло сме свикнали да спим в пълна тъмнина. Някои проучвания успяват успешно да докажат тази теория, но други – не.

В новото проучване резултатите, изглежда, потвърждават, че лунните цикли в действителност имат съществено и забележимо влияние върху човешкия сън, но интересното в случая е, че при всеки е различно.

„Открихме, че мъжете, чийто сън е записан по време на периода на нарастване на Луната, е по-малко ефективен и че те прекарват повече периоди на будност след началото на съня в сравнение с мъжете, чийто сън е измерен при нощите, в които Луната намалява“, казва невроученът Кристиян Бенедикт от университета Упсала.

„В сравнение с тях жените като цяло изглеждат незасегнати от лунните цикли.“ Това обаче не означава, че феноменът при тях е „невидим“. Учените показват, че жените в проучването спят средно 12 минути по-малко в нощите на нарастване на Луната в сравнение с тези на намаляване. При мъжете този показател е 20 минути, а ефектите на спътника са много по-изявени, включително 3,4 процента по-ниска ефективност на съня, повече периоди на будност и по-големи смущения в етапите на съня по време на нарастването на Луната.

Поради факта, че изследването е наблюдателно, специалсистите не смятат, че в случая не може да се говори за причинно-следствена връзка. Т.е. със сигурност нещо влияе върху качеството на съня и то съвпада с лунните цикли, просто е много трудно да разберем какво точно.

Изследването е публикувано в Science of the Total Environment.

Източник: Science Alert