В днешно време голяма част от изследванията са съсредоточени върху начина, по който източниците на изкуствена светлина влияят на нашия сън и здраве (заради неестествените ефекти от осветяването след залез Слънце).

Колко неестествена обаче е нощната светлина? В края на краищата ние, хората, винаги сме били изложени на различни нива на светлина през нощта (в зависимост от фазата на Луната). Според ново изследване тази промени обаче ни стимулират по начини, за които дори не предполагаме.

„Лунната светлина е толкова ярка за човешкото око, че е напълно нормално да си представим, че при отсъствието на други източници на светлина, този конкретен източник на нощна светлина би могъл да играе роля в модулирането на нощната активност и сън при човека“, пишат авторите на проучването, ръководени от невробиолога Хорацио де ла Иглесия от Вашингтонския университет.

„Дали фазите на Луната обаче могат да влияят на нощната активност и сън обаче продължава да е противоречива тема.“

За да проучат тази мистерия, изследователите екипират над 500 участници с гривни със специални сензори, посредством които могат да наблюдават качеството на техния сън. Експериментът е проведен на няколко коренно различни едно от друго места.

Първо, в проучването взимат участници 98 души от племето тоба-ком от провинция Формоса в Аржентина. Някои от тях никога не са имали достъп до електричество, докато други са били с ограничен достъп, а трети – са живеели в градски райони с пълен достъп до електричество.

В отделен експеримент учените проследяват качеството на съня на 464 студенти от Сиатъл – т.е. хора, които имат пълен достъп до съвременните технологии.

Учените проследяват съня на всички доброволци в рамките на един месечен лунен цикъл и установяват, че се наблюдават едни и същи шаблони по отношение на съня и събуждането – независимо от местоживеенето.

„Открихме, че Луната определено модулира съня – той намалява и хората заспиват по-късно в дните преди пълнолуние“, пише Де ла Иглесия. - Въпреки че ефектът е по-изявен в обществата, които нямат достъп до електричество, той се наблюдава и при онези с достъп до електричество, включително студентите във Вашингтонския университет.“

Въпреки че съществуват известни вариации в резултатите, като цяло данните показват, че като цяло сънят настъпва по-късно и трае по-кратко в нощите преди пълнолуние, когато лунната светлина е по-ярка в часовете след залез Слънце.

Въпреки че проученият брой хора е сравнително малък, фактът че едни и същи резултати се наблюдават при коренно различни популации, живеещи в отделни държави (с различни нива на достъп до електричество) ни казва някои важни неща, пишат авторите.

„Според тези резултати човешкият сън се синхронизира с лунните фази независим от етническия или социокултурния произход, както и от нивото на урбанизация“, допълват учените.

Какво предизвиква тези ефекти? Според изследователите по-продължителната нощна активност, стимулирана от лунната светлина, вероятно е еволюционна адаптация, заета от прединдустриалното общество – тогава хората са могли да остават будни до по-късно и да вършат повече работа под ярката лунна светлина (нещо, което хората без електричество правят и днес).

“В определени моменти от месеца Луната представлява значителен източник на светлина в късните часове – нещо, което преди хиляди години е било очевидно за нашите предшественици“, коментира биологът Леандро Касираги.

Според интервюта, проведени с хора от племето тоба-ком, и днес нощите с по-силна лунна светлина се характеризират с по-висока активност – тогава местните ловуват, ходят на риболов, организират социални събития или правят секс.

Изследването е публикувано в Science Advances.