Лошата диета на децата в училищна възраст може да доведе до средна разлика от 20 см в ръста между най-високата и най-ниската нация, сочи нов анализ, цитиран от Би Би Си.

Според проучването през 2019-а най-високите 19-годишни момчета са живеели в Нидерландия (183,8 см), а най-ниските – в Тимор Леще (160,1 см).

Изследователите, които следят промените в ръста и теглото на децата в глобален план и с течение на времето, смятат, че това е важно, тъй като те могат да отразят качеството на наличното хранене и колко здравословна е средата за младите хора.

Екипът е анализирал данни, събрани от над 65 млн. деца и юноши на възраст от 5- до 19-годишна възраст от над 2000 проучвания, направени в периода 1985 – 2000. Учените откриват, че през 2019-а средно децата и тийнейджърите в северозападна и централна Европа (например тези в Холандия и Черна гора) са най-високите в света. В същото време 19-годишните, които са със средна височина, живеят в Южна и Югоизточна Азия, Латинска Америка и Източна Африка.

Според анализа през 2019-а:

- Средно 19-годишните момчета в Лаос са били също толкова високи (162,8 см), колкото и 13-годишните момчета в Нидерландия.

- На 19-годишна възраст момичетата в Гватемала, Бангладеш, Непал и Тимор Леще са били на същата средна височина като 11-годишните момичета от Нидерландия (152 см).

- Във Великобритания средната височина на 19-годишните момчета е била 178,2 см, докато тази на момичетата – 163,9 см.

- Най-големите подобрения в средната височина за деца през последните 35 години се наблюдават в Китай и Южна Корея.

- В много държави от Африка на юг от Сахара обаче средните височини остават непроменени или намалени от 1985 г. насам.

Здравословно наддаване на тегло

Проучването също така разглежда и Индекса на телесната маса на децата (ИТМ) – благодарение на него бихме могли да разберем дали теглото на даден човек е здравословно спрямо неговия ръст.

Изследователите откриват, че по-големите тийнейджъри с най-голям ИТМ живеят на тихоокеанските острови, в Близкия изток, САЩ и Нова Зеландия.

19-годишните с най-нисък ИТМ са в страни от Южна Азия като Индия и Бангладеш.

В най-общ план учените изчисляват, че разликата между страните с най-нисък и най-висок ИТМ в проучването е еквивалентна на около 25 кг.

В някои страни децата достигат здравословен ИТМ на 5-годишна възраст, но когато станат на 19, вече страдат от наднормено тегло.

Макар и изследователите да признават, че генетиката играе важна роля при ръста и теглото на отделните деца, те допълват, че когато става дума за здравето на цяло едно население, от съществено значение са и храненето, и околната среда. Те също така твърдят, че глобалните политики в областта на храненето се фокусират преобладаващо върху деца под пет години, но тяхното проучване показва, че трябва да се обърне повече внимание на моделите на растеж на по-големите деца.

Изследването е публикувано в The Lancet.