Литосексуалността е сексуална ориентация, възникнала и укрепнала от разговори и публикации в социалните мрежи. Тя би могла да се определи като израз на свободолюбие. По тази тема още няма изследвания, нито специфична категория в психологията. Единственото, което подлежи на оценка тук, е дали човекът се чувства добре, или не.

Литосексуалните хора изпитват любов към другите, но не искат, или не очакват да отговорят на чувствата им. Тяхната любов може да е насочена към всеки от двата пола, но процъфтява единствено когато е несподелена. Може да се каже следователно, че литосексуалността е вид платоническа любов. Човек с тази ориентация обича силно другия, но интересът му угасва, веднага щом отговорят на чувствата му.

И така, литосексуалният индивид по никакъв начин не се разстройва, когато не срещне взаимност. Напротив, този факт подхранва интереса му. Литосексуалните хора уверяват, че при тях не става дума за мазохистичен феномен, защото не само не се измъчват, а дори са щастливи, когато изживяват любовта си.

Литосексуалността може да се приеме като форма на асексуалност, което е още една мода в днешния свят. При това отсъства всякакво желание за сексуални отношения с другия, независимо от какъв пол е. Литосексуалните си имат свое знаме с пет цвята, всеки от които притежава символично значение:

    Червено: общество, виталност и чувствителност.

    Оранжево: този цвят идентифицира литосексуалността като такава.

    Жълто: многообразие в привличането, другарство, лоялност и чест.

    Бяло: идеализъм и асексуалност.

    Черно: отхвърляне на романтиката.