Чрез интернет и сайтовете за запознанства днес имаме сто пъти повече контакти, отколкото са имали хората преди 30 или 40 години. Достатъчно е да си направим профил в някой портал и за по-малко от час вече можем да си чатим с десетина непознати. Чрез екстремното умножаване на социалните допирни точки и междучовешките (нездрави и изкривени) отношения се превърнаха в масов феномен. По тази причина през последните години се наложиха нови понятия като гоустинг (изчезва внезапно от живота ви без обяснение), бенчинг (държи ви на резервната скамейка, докато вероятно се среща и с други), бредкръмбинг (залъгва ви, че има чувства към вас, за да си четка егото) и други подобни, които ни помагат да проумеем какво „се мъти“ помежду ви.  

Кървинг (от англ. Curving) означава заобикалям, правя завой, извъртам се. Това ново явление се отразява негативно най-вече на необвързаните, които търсят връзка в интернет. Става дума конкретно за това да се запознаете с някого и да искате да се видите на живо, а той – или тя – да избягва умишлено темата. В този случай контактът не се прекъсва рязко, както при гоустинга, а потенциалният партньор – партньорка – продължава да ви пише, без да дава ясен отговор на предложението ви за среща.  Защото той – или тя – няма никакво намерение да се среща с вас. И точно оттук идва опасността!

Докато при гоустинга се разочаровате веднъж, когато той – или тя – изведнъж престане да се обажда и разбива всичките ви илюзии, то при кървинга надеждите ви се подклаждат умишлено и така многократно претърпявате разочарование. Все си внушавате, че човекът е нямало да ви пише, ако изобщо не е проявявал интерес, но в действителност точно това е проблемът. Вие служите единствено за убиване на времето и за да може онзи, който ви разиграва и ви прави на маймуна, да ласкае егото си. Какво да направите, за да спасите сърцето си от болезнена експлозия?

Ето как да се предпазите от кървинг

И тук, както при всички запознанства, важи девизът: Дай си време и не прибързвай! Защото особено при онлайн запознанствата трябва да изчакате, преди да допуснете някого до себе си. В края на краищата в мрежата е много по-лесно да  се преструваш и да прикриваш истинската си самоличност. Но как да се защитите точно срещу кървинга и за какви сигнали да внимавате?

Най-напред трябва да следите дали проявява признаци за измъкване. Ако човекът насреща постоянно избягва темата за среща и сам не отваря дума за нея, вие поемете инициативата. Попитайте го директно защо съзнателно отклонява въпроса. Не му позволявайте да ви замаже очите! Ако и тогава забележите, че се опитва да изклинчи, разполагате със сигурно доказателство и не бива да инвестирате повече време и чувства в този индивид. Теглете навреме чертата и не допускайте да ви залъгва с оправдания, защото за кървинга просто няма извинение! Ако той – или тя – проявява към вас сериозен интерес, със сигурност ще се обади отново. Но внимание! Ако е минало много време (например няколко месеца), преди да ви потърси, може да става дума за зомбинг! Още една „любовна“ тенденция, при която човекът, който се е изпарил като дим, се появява отново ни лук ял, ни лук мирисал, все едно е възкръснал от мъртвите зомби!

Накрая да изброим накратко евентуалните мотиви, които тласкат някого към кървинг:

  • Страх от самота
  • Страх от обвързване
  • Липса на самочувствие
  • Психични проблеми
  • Грубо сметкаджийство
  • Социална некомпетентност
  • Патологичен егоизъм
  • Скука