Сещате ли се за онази особена порода хора, които все са недоволни, които все ще намерят за какво да мрънкат?

За тях чашата е винаги наполовина празна.

Те не само могат да развалят настроението на другите, но е и научно доказано, че могат да причинят и здравословни щети. Само си представете как един човек се си намира от какво да се оплаче – прекалено топло, прекалено студено, не се е наспал, загубил си е документите, новите обувки му убиват, не харесва последната прическа и т.н.

Такива хора са не просто емоционални и енергийни вампири, а такива, които се съсредоточават само и единствено върху негативното.

Изследователите казват, че подобна отрицателна енергия прогонва положителната, тоест дори да е напът нещо хубаво да ви се случи, с подобно поведение вие прогонвате късмета си.

Ако сте от тези хора и си мислите, че животът ви е ужасен, а на всички останали – прекрасен, може би не е лошо да започнете да анализирате поведението си и да опитате да промените нещо в него. Опитайте се да превърнете оплакванията в градивни решения на проблемите.

Хванете ли, че се оплаквате, веднага добавете мислено едно  „но…“ с положителен знак, за да се упражните съзнателно на оптимизъм – в името на здравето и спокойствието си.

Опитайте тази техника и може би късметът отново ще бъде на ваша страна.

Цветелина Велчева