В продължение на хиляди години наркотиците са били част от културата, обществото и човешкия опит. Днес в епохата на високи технологии и информация изненадващо голяма част от света се възприема в изменено състояние на съзнанието. Статистиките за употребата на наркотици в света дава интересен поглед към това как се отнасяме към упойващите вещества и хората, които ги употребяват.

Използвайки дaнни от службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) Recovery Brands създаде няколко невероятни инфографики и интерактивна карта, която в подробности описва много от тенденциите в употребата на наркотици по света и последващото лечение на употребяващите. 

Може би не е изненадващо, че най-предпочитания наркотик в света е марихуаната (Изследването не включва легални наркотици като алкохол, кофеин и др.). С изключение на Ел Салвадор и няколко страни в Югоизтомна Азия, марихуаната е най-употребяваната забранена или съответно строго регулирана субстанция във всяка страна.

Оказва се, че най-големите пушачи са в Исландия, където 18,3 от възрастните се отчитат като потребители. Следващата страна е САЩ с 14,8  процента. 

България е шеста в света по употреба на екстази след Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Нидерландия, Англия и Уелс. 

Наркотиците, които водят до най-голям брой хора, лекувани от зависивмост, са опиоидите. Тази група наркотици включва хероина, опиума и голяма част от по-силните болкоуспокоителни лекарства. Причината за това е комбинация от два фактора - пристрастяващите свойства на опиоидите и тяхната достъпност. Най-много хора се лекуват от пристрастяване към опиоиди в Централна Азия, където се отглежда основната част от опиевия мак в света. 

В Исландия, САЩ и Австралия има най-много данни за предозиране с наркотици. Но както посочва Recovery Brand това е по-скоро показателно за  липсата на сведения, отколкото за употребата на наркотици в дадена страна.

Страните с най-голям брой хора, лекувани от пристрастяване към наркотици, са Нова Зеландия, Иран и САЩ. Въпреки това последното по-скоро е показателно за отношението на обществото към наркотиците, отколкото за броя хора, които имат нужда от лечение. Например Нова Зеландия е известна с "агресивното адресиране" на проблемите, свързани с наркотиците, харчейки според сведенията по 120 милиона новозеландски долара на година за лечение на наркотичните зависимости, което е по 27 новозеландски долара или 17 евро на човек. 

Отношението на Нова Зеландия към наркотиците е може би най-ясно изразено в тази графика, която показва процентите на лечение срещу процента затворници за престъпления, свързани с наркотици. Докато повечето страни демонстрират стабилна корелация, Нова Зеландия, Австралия и Исландия показват много по-високи степени на лечение в сравнение с броя на затворените.