Най-големият орган в човешкото тяло е този, който се вижда най-лесно – кожата. Тя представлява 6% до 16% от телесното тегло, като достига до цели 2 кв.м, а теглото й – до 10 кг при различните хора. Вторият орган по големина е черният дроб, който представлява приблизително 2,5% от теглото на тялото. Той пък е най-големият вътрешен орган, което прави кожата най-големият външен.

А защо се определя като орган? Защото кожата изпълнява много важна роля като поддържане на телесната температура и защита на другите органи от навлизане на бактерии. Тя е истински високопроизводителен и жизненоважен за нас орган, който никога не си „почива“. Освен че произвежда витамин D, за да осигури калций на костите, тя е и нашият щит срещу студа и вредните лъчи на слънцето.

Любопитно е да се отбележи, че кожата има различна текстура и дебелина на различни части от тялото. Най-тънка е на долните клепачи, а най-дебела е на дланите на ръката и на петите.

Цветът й пък зависи от количеството меланин - пигмент, произведен в епидермиса (най-външният слой на кожата), за да предпази от ултравиолетовите лъчи, като тъмнокожите произвеждат повече меланин. Същият е отговорен и за петната и луничките ни.