Времето, необходимо за сън, е може би един от въпросите, които най-често вълнуват родителите. Дали детето спи достатъчно и има ли проблем, когато то отказва да си легне или не си доспива?

Истината е, че сънят е изключително важен за детското здраве, тъй като от него зависи добрият имунитет. Факторите, които влияят на спането са: възраст, темперамент, навици… Има обаче общовалидни правила, към които трябва да се придържате, ако се колебаете коя е правилната доза сън за вашето дете и защо има смисъл да го карате да си ляга навреме.

Снимка: Shutterstock

Според възрастта

Сънят е основен компонент на човешкия живот. Той е важна защита срещу множество заболявания, включително и срещу затлъстяване. Тези, които нямат проблеми със спането, са по-малко склонни да боледуват и по-рядко страдат от наднормено тегло, за разлика от страдащите от безсъние.

При децата може да се придържате към следните здравословни норми сън. От 1 до 3 години детето трябва да спи между 12 и 14 часа. Между 3 и 5 години сънят става от 10 до 13 часа, а от 5 до 12 години - около 10-11 часа. След 12-годишна възраст се препоръчват най-малко 9 часа сън.

Последици от липсата на сън

Те могат да бъдат емоционални (включително тревожност и депресия), поведенчески (агресия и хиперактивност), проблеми с двигателната координация и теглото (предразположение към наднормено тегло и затлъстяване).

Децата и особено тийнейджърите, които спят недостатъчно, показват занижени способности за концентрация, невъзможност да задържат вниманието си върху едно нещо или за по-дълго, по-малко активна памет (REM фазата е от съществено значение за развиване на капацитета на паметта) и повече абстракция (затруднения в математиката например).

Намалява се и способността на имунната система да се справя с различни заболявания и децата стават по-уязвими към вируси и бактерии.

Снимка: Shutterstock

Полезни съвети

Първото златно правило е да се установи редовен режим на лягане. За деца в училищна възраст препоръчителното време е 21:00 ч.

Педиатрите препоръчват да се избягва присъствието в стаята на детето на телевизор или друго устройство, на което могат да се гледат филми. Не е добра идея и да има винаги възрастен при заспиване, тъй като става дума за вече пораснали деца.

Храненето преди лягане е също важно. Храни и напитки, които възбуждат са крайно неподходящи за вечер. Но пък чаша топло мляко с щипка какао или билков чай преди сън имат успокояващ ефект.

Любопитното е, че в световен мащаб се забелязва увеличаване на случаите на безсъние сред деца от различни възрастови групи. А това се отразява негативно на здравето им като цяло. Най-изложени на риск са тийнейджърите, които често остават до късно пред компютъра или си лягат с телефон в ръка.

По материали от Donna moderna / Новите родители