Да вдигат тежко, да вдишват опасни миризми и мръсен въздух – това са много вредни неща за бременната, близки до ума. Но има жени, които просто не се спират и, образно казано, местят гардероби дори, когато влязат в деветия месец.

При почистването на дома има и други специфични дейности, които са в графата „абсолютно забранени“ за бъдещите майки:

- разместване на мебели,

- почистване на котешката тоалетна,

- работа със стълба или качване на стол, например за да се достигне някой висок шкаф,

- окачване на корнизи и пердета,

- ремонтни работи,

- прекомерно сгъване и клякане, за да се набута нещо под леглото...

Тези неща ще трябва просто да ги върши някой друг, а бременните се налага да се запознаят по-подробно с това какво е разумно да правят сами, за да имат чисто и подредено жилище, и да бъдат здрави и бодри.

Влажно почистване

Ако лекарят не е предписал друго и разрешава леки физически натоварвания, бъдещата майка може спокойно да обира прашните места с влажна кърпа. Просто трябва да забрави за миенето на пода на колене и ходенето върху хлъзгав под. Слава богу, измислени са по-добри начини за почистване от парцала. Запомнете – никакво навеждане и натоварване на гърба.

За да се избегнете натоварване на гръбначния стълб, може да използвате специален корсет за бременни.

 

Пране

Тук е мястото да напишем ода за пералните машини, облекчаващи живота на всяка домакиня, но по-важно е да предупредим бременните за нещо елементарно, след като пералнята спре.

В никакъв случай не вдигайте и не носете пълен кош с изпрани дрехи, защото вдигането на тежести носи риск да се отлепи плацентата и опасността бременността да се прекъсне е голяма.

Мокрите дрехи могат да тешат повече от 10 кг – не си и помисляйте да вдигате наведнъж!

Битова химия

В този деликатен период от живота си се старайте да чистите без агресивни препарати, съдържащи амоняк, хлор и други корозивни елементи – опасни са за бременните. По-добре се обърнете към „бабешките“ средства за почистване – сода бикарбонат, лимонова киселина, оцет и екологични препарати: перилни прахове, вода за уста, течност за измиване на прозорци и т.н. - те нямат остра миризма, не раздразват кожата и не съдържат вредни вещества за околната среда

Ако пък толкова се налага да използвате препарати, които съдържат хлор, слагайте маска и ръкавици. Заменете праховете и спрейовете с течни продукти, те са по-безвредни.