Когато „сова“ и „чучулига“ делят едно легло

26 юни 2018 г., 13:50
1803

Shutterstock

Не всеки може да си представи какво е да живееш с човек, който има съвсем различен ритъм на сън. Но когато си в тази ситуация, усещаш, че това не е просто дразнеща подробност, а нещо, което вреди и на здравето, и на връзката.

Причините може да са различни. От външни фактори като работата на смени, до необяснимия факт, че вътрешните ни часовници просто са настроени различно.

Най-простото решение би било хората просто да спят отделно, но както обяснява Дрю Доусън, експерт по проблемите на съня, за Huffington Post, „културно и емоционално съвместното спане има голяма ценност. Любопитното е, че исторически то се е появило значително скоро.“

Някой би казал, че е най-практично хората просто да спят на различни места, за да не си пречат, но това е последното, до което се прибягва, казва Доусън. Тя посочва, че според разказите на много нейни колеги, мъжете в частност имат една интересна особеност – да се смущават и изнервят, когато партньорът им излиза от стаята. Според нея това има общо с еволюционната психология и съмнението, че „ако не е до теб, може да е с някой друг“.

Степента, в която ни пречи будният партньор, зависи от това колко леко или колко дълбоко спим, обяснява друг специалист, Дев Банерджи. Обикновено хората изпадат в дълбок сън около половин до един час след като заспят. Затова според него е добра идея този, който си ляга по-късно, да изчака този период, преди да легне на свой ред, или да шуми из стаята.

При двойките, в които работата е на различни смени, е важно да се работи в екип и да се планира, съветва Банерджи. Работещият на смени е добре да споделя своите графици и дежурства, за да може другият винаги да е наясно каква смяна е конкретната нощ и двамата заедно да планират какво да направят, за да може всеки от двамата да се наспи.

Когато единият партньор страда от безсъние, съвместното спане допълнително влошава нещата, защото той обикновено се старае да не мърда, за да не разбуди другия.

В случаите, в които единият е „сова“, а другият – „чучулига“, повечето експерти са на едно мнение: не се мъчете да лягате по едно и също време. Така всеки ще има известно време, в което е сам и може да прави, каквото си иска, докато другият спи.

В крайна сметка всичко опира до здрав разум, уважение и преговаряне, казва Банерджи.  Ако сте сова, не четете на нощна лампа в леглото и не дръжте светещ екран с часове. Ако сте чучулига, не бързайте да дърпате щорите или да пускате музика, докато другият още спи.

Ако нищо не работи, няма нищо лошо в това да спите в отделни легла, съветва експертът. Колкото до секса, това е чудесен повод да разчупите традициите по въпроса кога и къде.

Ключови думи:
Коментари