Често децата посягат, удрят родителите се или ги хапят, и то силно. Вероятно сте убедени, че го правят съзнателно и нарочно. Всъщност, това не е така.
Последното нещо, което малкото дете иска, е да причини болка на мама или на татко. Как да постъпят те, ако все пак малчуганът посяга и бие, когато е недоволен?

Ето съветите на психолога Екатерина Стефанова:
Важно е да разберете, че това поведение не е нито „добро“, нито „лошо“. Истина е, че агресията е недопустима, но за всеки психолог е ясно, че тази поведенческа реакция е израз на вътрешното състояние на детето. 
Ако то ви е ударило, не го наказвайте, а се опитайте да разберете на какво се дължи това.

Няколко възможни причини:

1. Израз на емоции
Възрастните смятат, че изразяването на емоции не създава проблем. За децата това не така. Детето трябва да бъде научено как да изрази емоцията. 
Не винаги, когато удря, това е израз на гняв и ярост.
В моята практика на психолог имах случай с момиченце, което налагаше с всички сили майка си, когато приливаше от любов към нея. То просто не намираше друг начин да изрази чувствата си.

Дори обаче детето да удря, защото е ядосано, не бързайте да го пращате в ъгъла. Защото удрянето е най-естествена реакция. Поговорете с него за неговите преживявания и чувства.
Каже му: „Ти сега си ядосан, но аз те разбирам! На твое място и аз бих се чувствала така.“
Учете детето да разпознава емоциите си и да ги изразява правилно.
Предложете му алтернативен начин да отлее гнева си - да се бие с възглавницата, да нарисува своите чувства, да се включи в ролеви игри.

2. Гледането на сцени с физическо насилие

Гледането на филми и телевизионни сериали, в които се проявява физическа агресия, се явява нещо като официално разрешение за детето и то да проявява подобно поведение.
Често родителите допускат грешка, като оставят телевизора пуснат и той стои като фон през целия ден. Докато детето играе, мама готви и всеки се занимава със собствените си задачи, детето попива цялата тази информация и я приема като инструкция за действие.

3. Проява на насилие от страна на родителите

Ако посягате и пошляпвате детето по дупето, ако му дърпате ушите или го биете, няма защо да се чудите, че и то отвръща със същото.