Във всяка интимна връзка има лесни, но и много трудни разговори. Навярно един от най-тежките е този за изневярата. Но за да не се стига дотам, партньорите трябва да говорят открито за отношенията си и да споделят желанията и очакванията си един от друг. Когато става дума за изневяра, мненията са различни. Трябва ли да признаем на партньора си, че сме му изменили? И преди всичко, КАК да му го кажем? Какво мислят брачните експерти? Трябва ли изневярата да се скрие, или да се признае честно?

Да скрием ли изневярата от партньора си?

Брачният консултант и сексуален терапевт Меган Флеминг е на мнение, че е по-добре изневярата да се премълчи. Защо обаче? Ако еднократната забежка се е случила под влияние на алкохола, експертът по отношенията съветва да се скрие от партньора.  Да целунеш чужд мъж в бара след четири погълнати коктейла и да го споделиш след това с партньора си може да причини голяма вреда на връзката, убедена е тя. Друго е, когато става дума за афера, която продължава във времето.

Има ли правилен момент да си признаем?

Въпросът е има ли изобщо правилен момент, за да се изповядате. Според психиатъра и психоаналитик  д-р Х. Бренер, няма такъв. Има обаче дни, които определено НЕ са подходящи за подобни признания. Такива са например Коледа, годишнините и рождените дни – тогава наистина е крайно неуместно да се водят разговори, свързани с изневяра. Ако непременно държите да си признаете прелюбодеянието и да помолите партньора си за прошка, трябва добре да обмислите времето и мястото. Във всеки случай извинението ви трябва да бъде искрено и честно, ако искате любимият да ви прости. Желателно е също да му изтъкнете причините, които са ви подтикнали към изневярата. Ако държите да запазите връзката си, най-вероятно ще си върнете доверието на партньора с много любов, търпение и внимание. Защото макар и болезнена, една изневяра не означава непременно край на връзката!

Цветелина Велчева