Илон Мъск стана един от най-амбициозните и успешни бизнес лидери в света по отношение на изграждането на технологии за бъдещето, разказва Business Insider.

Той направи първото си състояние, основавайки и след това продавайки компания, която впоследствие стана PayPal. Както знаем, настоящите му начинания включват Tesla и SpaceX. За втората той се надява някой ден да отведе човечеството на Марс. 

Но Мъск не е стигнал случайно до даденото на малцина умение да реализира мечтите сио. "Аз чета книги", казва той в отговор на въпрос как се е научил да строи ракети.

Отдавна милиардерът търси герои в различни полета, които да го вдъхновяват. И не е сам. Изследване на над 233 много богати хора установява, че повечето от тях (88%) казват, че отделят по 30 минути на ден за четене. Мнозина сред тях предпочитат нехудожествената литература, а тази за действителността и прогнозите за бъдещето. 

Мъск няма проблем да споделя кои са любимите му книги, посочва в материалa си Business Insider. За да се сдобием с представа как той гледа на бъдещето, тук следват 5 книги, които той препоръчва, за да обясни накъде сме се запътили.

...........

"Структури. Или защо нещата не се разпадат" от Джей И Гордън. (Structures: Or Why Things Don't Fall Down). В интервю за KCRW Илон Мъск посочи, че тази книга има по-достъпен подход в обясняването на инженерни принципи в сравнение с много академични текстове. "Тя е наистина много, много добра, ако искате да се сдобиете с основни познания зa структурния дизайн", казва той. Този бестселър е препоръчан и от Scientific American и Architect's Journal.

"Свръхразум: Пътища, опасности, стратегии" от Ник Бостром. (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies). Мъск вярва дълбоко в силата на технологиите да помагат на хората. Но наред с това той е загрижен за потенциала на изкуствения интелект да вреди на хората. Тази книга си заслужава четенето, споделя в Twitter милиардерът иноватор. 

"Нашето последно изобретение" на Джеймс Барат (Our Final Invention). Мъск отбеляза, че тази книга за бъдещите възможности на изкуствения интелект си заслужава четенето, защото без съмнение му е помогнала да разбере неповторимите предимства и потенциалната унищожителност на AI. Книгата дори предполага, че умните машини, ако надминат нивото на интелигентност на хората, може да ни доведат до "край на човешката ера".

Вижте още на страниците на Мениджър Нюз.