Над 1,5 тона рециклирани отпадъци и близо 1200 раздадени книги. Това е равносметката от първото издание на кампанията в Стара Загора. Жителите на града с желание се включиха в инициативата на 4 юни, когато организаторите от издателство “Smart Books” и Фондация “Credo Bonum” раздадоха по една книга в замяна на всеки килограм предадени за рециклиране пластмасови отпадъци.

С хубаво време и перфектна организация Стара Загора се нареди в списъка на зелените български градове, участвали в кампанията „Книги за смет” 2016. Стотици жители на града се събраха пред сборния пункт в края на пешеходната улица в града, за да си изберат книга от предварително селектираните заглавия. И този път най-търсени бяха класическите произведения „Война на световете” на Хърбърт Уелс и „Тайната градина” на Франсис Бърнет. Участие в кампанията взеха много деца и младежи, а организирано се присъединиха и цял клас ученици от началното училище в града.

Събраните пластмасови отпадъци ще преминат през допълнителни процеси на сортиране, след което ще бъдат преработени, за да заживеят своя нов живот.

Организаторите на „Книги за смет” благодарят за големия интерес и приканват жителите на Стара Загора да продължават да рециклират употребяваната пластмаса и през останалите дни от годината!

Gallery