Подгответе „спалнята“ на бебето още преди постъпването в родилния дом, за да е подредено и готово,  щом заедно се приберете оттам. Така и вие ще имате възможност за малка почивка.

В стаята на родителите

За много млади родители това е най-добрият избор особено през първите седмици – майката бързо може да обслужи бебето, да го накърми, да го успокои, да слуша как диша, за да е спокойна, а през паузите, ако ѝ остане време - да поспи.

За други изборът от самото начало е бебето да спи в съседна стая, а вратата да е отворена, бейбифонът включен, за да го чуват.

Мнението на специалистите:

След 3-месечна възраст бебето почва да вижда по-добре и от части се е приспособило към околната среда – светлина и миризми. То вече спи по-спокойно и продължително през нощта. Това е подходящият момент да бъде отделено в друга стая, ако естествено решението на родителите е такова.
Да спи самостоятелно това значи: да приема акта на отделяне от майка си, да превъзмогне тревогата, която подсъзнателно усеща и малко по-малко да се подготвя за самостоятелен живот.
Така че времето това да се случи и леглото да „излезе“ от стаята на мама и татко, е между 3-ия и 6-ия месец.

Какво да направим

Това, че бебето ще има свое място, е важно, но винаги тревожи майката. Добре е заедно да се подготвят за този момент. И майката да отдели повече време на бебето си преди нощния сън – да го полюлее, докато се унесе, да му пее песен или да му шепне нещо, с което да го успокои.
Всяка майка си има „тайни“ начини, които е установила, че помагат. Малкото трябва да се чувства сигурно, защитено и спокойно. И всичко, което създава уют, е от полза. 
Родителите вземат решение дали ще отделят бебето в отделна стая или не и кога да се случи това.

Продължава на страницата на Новите родители.