Не е случайност, че през нощта се будите винаги по едно и също време. В традиционната китайска медицина на всеки от 24-те часа от денонощието отговаря по един орган или  меридиан (канал, по който протича жизнената енергия). Следователно ако тялото ви винаги напомня за себе си по същото време, зад това навярно се крие някакво неравновесие или нарушение във функцията на прилежащия орган. Освен това е налице психичен, тоест емоционален компонент, защото традиционната китайска медицина изхожда от това, че всеки орган съхранява определено чувство.

Проблеми със съня между 3 и 5 часа

Това е времето на белите дробове. Хората, които страдат от астма или белодробни заболявания, обикновено се будят точно в този интервал. Ако пък нямате хронични страдания, проветрявайте основно спалното помещение преди лягане или спете на отворен прозорец. Може да подобрите съня си и с помощта на билкови възглавнички.

Според традиционната китайска медицина емоцията, която се свързва с белите дробове, е тъгата. Една от стратегиите да се справите с нея е да повдигнете преднамерено духа си преди сън – например като вземете релаксираща вана или почетете приятна книга.

Началото на деня

Времето между 5 и 7 часа принадлежи на дебелото черво. В тялото се отделя по-голямо количество от стресовия хормон кортизол и храносмилането започва, като организмът се подготвя за отделителните и пречиствателните процеси. Може да ги подпомогнете, като изпиете чаша топла вода.