Какво умее да прави детето на 1 годинка и дали трябва да се притеснявате, ако то все още не е успяло да овладее дадено нещо? Отговорът е прост – не, не трябва да се притеснявате, защото децата са различни и растат с различни темпове. Някои на 1 година вече говорят и тичат, други тепърва прохождат и проговарят. Има обаче други умения, които са общовалидни за децата на тази възраст. И те са следните!

1. Започва да казва „Не!“

Това е първия опит на детето да се утвърди, противопоставяйки се понякога на мама и татко. Демонстрирането на несъгласие и налагането за него са част от играта. Така то започва да опознава света и да се утвърждава в него. Не се разочаровайте от поведението му, то е напълно нормално за тази възраст.

Съвет. Избягвайте да се съгласявате винаги с него, само и само да сложите край на „конфликта“. И не се опитвайте да налагате твърдо волята си, а общувайте с детето и търсете компромиси, за да му покажете, че уважавате неговата идентичност и желания, като му давате възможност за примирие и решение на проблема.

2. Търси внимание изцяло за себе си

Може да ви е трудно да се занимавате с други дейности, призовавани постоянно от вашето мъниче, чиято основна мисия е да привлече вниманието ви и да се почувства в центъра на вашия свят, доколкото е възможно. Не, вие не отглеждате егоцентрично дете, а просто то преминава през фаза на растежа, която му помага да се утвърди и бавно да определи собствената си идентичност.

Съвет. И в този случай решението се крие в компромиса и баланса между угаждане и показване кое е правилното. Това не трябва да става с викове и укори. Достатъчно е да му отделите няколко минути, да го погушкате и поговорите нежно. Така то ще се успокои и ще се върне към играта си.

Безопасната околна среда е важна още от първия месец на бебето. Но в периода 6-12 месец, вече трябва да си отваряте очите на четири, тъй като това е моментът, в който малкото започва да проявява все по-осезаем интерес към пространството наоколо. Припомняме за какво да внимавате в този период, за да осигурите наистина спокойна среда за детето си.

3. Иска да прави всичко само

На годинка детето изпитва нуждата да прави всичко само. Вместо да го спирате, възползвайте се от този малък, макар и малко непохватен помощник. Ако иска да върже обувките си, сега е моментът да го научите. На тази възраст детето обича да имитира жестове и движения, но така удължава времето на някои обичайни дейности – като обличането сутрин например. Не бъдете твърде прибързани и сурови към него, защото то е погълнато от любопитството да експериментира и иска да прави нещата само, гледайки от вас.

Съвет. Позволете му да опитва. Спирането може да повлияе негативно върху неговата увереност и самочувствие в бъдеще. Говорете му с успокояващ тон, обяснявайте – това е най-добрата стратегия, за да може то да опознае света, докато се учи.

Продължава на страницата на Новите родители