Знаете ли от каква пластмаса е направена бутилката, от която пиете? Вероятно никой не ви е разказал в детайли всичко, което трябва да знаете, когато купувате пластмасови опаковки.

На всяка бутилка някъде трябва да бъде отбелязано точно от каква пластмаса е направена. Тази информация е важна, защото всеки вид пластмаса съдържа различни химикали, които носят различни рискове за човешкото здраве.

Типът пластмаса се отбелязва под формата на букви и цифри (обикновено на етикета или на дъното на бутилката):


PET или PETE

PET e eдна от най-често използваните пластмаси в потребителските продукти. От нея се произвеждат повечето бутилки за вода и безалкохолни напитки, както и някои други видове опаковки. Тя е предназначена за еднократна употреба. Повторната ѝ употреба увеличава риска от изтичане на вредни химични вещества и натрупване на бактерии. Тези бутилки отделят вещества, които могат да нарушат хормоналния баланс. Пластмасата PET много трудно се изчиства от микроорганизми – за правилното ѝ почистване са нужни вредни химикали.

HDP или HDPE

Това е твърдата пластмаса, от която се правят туби за бензин, бутилки за почистващи препарати, играчки и някои видове торби. Този тип пластмаса не отделя никакви химикали. Експерти препоръчват да избирате такива бутилки, когато купувате бутилирана вода – те са най-безопасните, които ще откриете на пазара.

PVC или 3V

PVC е меката, гъвкава пластмаса, която се използва за направата на прозрачното фолио за храна, бутилките олио за готвене, играчки за деца и домашни любимци и блистерни опаковки за безброй продукти. Тя отделя две химични вещества, които могат да нарушат хормоналния баланс в организма. Препоръчително е, ако имате възможност, да използвате нейна алтернатива.