LDPE

Не се използва в производството на бутилки, въпреки че не отделя химични вещества във водата. Не е добра идея да купувате храна в такава опаковка – може да погълнете доста вредни химикали заедно с храната.

PP

Друг тип бяла или полупрозрачна пластмаса, която се използва в опаковките на някои напитки и кофички за кисело мляко. Пластмасата от полипропилен е издръжлива и лека, и издържа на топлина. Когато се нагрее, не се топи. Следователно тя е относително безопасна. Освен това е добра бариера срещу влага, мазнина и вредни вещества.

PS

Полистирен е евтина, лека пластмаса с широка употреба. От нея се правят стиропорените чашки за еднократна употреба, кутиите тип „мида“, в които купувате готова храна за вкъщи, картони за яйца и пластвасови прибори за пикник. При нагряване отделя карциногенни съставки. Неподходяща за дългосрочна употреба за съхранение на храни и напитки.

PC или други, необозначени пластмаси

Често използвана при направата на спортни бутилки за вода и съдове за храна, това е най-вредната пластмаса, която ще срещнете на пазара. Тази категория включва поликарбонат и „други“ пластмаси, чиято повторна употреба и рециклиране не са стандартизирани. Основната опасност при тези бутилки и отделянето на химични вещества от опаковката във водата. При направата на бутилки от поликарбонат се използва бисфенол А – вещество, чиято употреба в хранителните опаковки се оспорва от години.

Източник: Bright Side

А най-добре е, ако сте загрижени за планетата и хората, които живеят на нея, изобщо да не купувате бутилирана вода. Само 20% от пластмасовите бутилки се рециклират. Останалите 80% остават в природата и водните басейни, където за разграждането им са нужни 450 години.