Какво се случва, когато се разделите с нарцисист

24 февруари 2017 г., 23:24
17781

Shutterstock 

Да имаш връзка с нарцисист е тежко и изтощително, а да се разделиш с него може да е истински кошмар. На повърхността си те са очарователни, увличащи и харизматични, което често прави раздялата особено трудна, въпреки всички аргументи в нейна полза. Знаем, че нарцистичната личност е студена, манипулативна и неспособна на никакво съчувствие и разбиране, да не говорим за любов, към друг човек. 

Д-р Джудит Орлоф, клиничен психиатър от Калифорнийския университет в Лос Анджелис пише, че нарцисистът може „да те накара да се влюбиш в него толкова силно, че да чувстваш, сякаш трябва да откъснеш част от сърцето си, когато го напуснеш.“

Ето какво да очаквате от раздялата с нарцисист.

Ако те ви напуснат, е брутално и внезапно.

В един момент си мислите, че партньорът ви е всичко, за което сте мечтали, а в следващия се чудите къде по дяволите се обърка всичко. Това е така, защото нарцисистите са умеят брилянтно да играят роля, докато не получат каквото поискат, но когато са ви използвали достатъчно, ви захвърлят като използвана салфетка.

Няма да има разкаяния и извинения, може никога повече да не ги чуете и видите, независимо колко време е продължила връзката ви. Ако се върнат, ще го направят, защото са осъзнали, че могат да получат още нещо от вас.

Ако вие ги напускате, бъдете готови за драми, молби и пазарене. 

Ако вие сте човекът, избрал да прекратите връзката, това е добре, защото е особено трудна стъпка. Нарцисистите могат да превърнат живота ви в ад, ако решите да ги изоставите, а те още имат какво да получат от вас. Те мразят да губят и няма да ви пуснат лесно. 

Пригответе се, че ще обещаят „да се променят“. Може внезапно да започнат да правят онези неща, които по-рано сте искали от тях. Може да ви кажат, че без тях сте за никъде и че никога няма да срещнете такъв човек. Не ги слушайте. 

Следващата стъпка? Прекъснете всякакъв контакт.

Да прекъснете контакт означава да напълно да го прекъснете: никакво общуване, под никаква форма. Блокирайте номера им, погрижете се имейлите им да отиват в спам, изтрийте ги от социалните си мрежи. Това е трудно, но както съветва психолога д-р Стефани Саркис, е най-доброто, което може да направите, защото рано или късно нарцисистите намират начин да се върнат, за да изцедят още вашата енергия, емоции и грижа. Те знаят какво да кажат, за да ги приемете обратно. Бъдете брутални и бързи. Най-добре да скъсате с тях от разстояние, за да не могат да ви манипулират повече. Ако сте забравили нещо в дома им, по-добре го забравете, допълва Саркис. Приемете го като символичната цена, която плащате, за да си върнете здравето и щастието.

Помислете дали да не изключите някои общи познати от контактите си

Може да звучи грубо, но понякога е по-добре да започнете съвсем начисто и да премахнете всяка връзка с нарцисиста в живота ви, съветват психолозите. Това включва приятелите и семейството им, от  всички социални мрежи – Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn.

Не се съмнявате, че бившият ви партньор ще се опита да използва приятелите си, за да ви накара да ревнувате. Така че, освен ако не сте добри приятели с тях и им имате пълно доверие, изтрийте ги от социалните си мрежи.

Ще трябва да спирате и да си припомняте защо е приключило

Когато се разделите с някого, винаги има по няколко хубави спомени, към които се връщате и да съжалявате. Тези чувства обаче не са представителни за връзката, казват психолозите. Може да помните времето, в което партньорът ви непрекъснато ви е засипвал със съобщения и комплименти. Комплиментите са чудесно нещо, когато са искрени, но може да са част от техника, известна като „любовно бомбардиране“, в което непрестанно ви отрупват с любовни послания, но зад тях се крият други мотиви.

Спомнете си и дори напишете на лист причините да се разделите. Обиждали са ви? Карали са ви да се чувствате виновни? Или да се съмнявате в здравия си разум? 

Партньорът ви „продължава напред“ доста бързо – и го демонстрира

Повечето истински нарцисисти нямат нужда от много време да се излекуват от раздялата, тъй като първоначалните им чувства са неискрени или изобщо ги няма. Често се случва да имат „в резерва“ нов източник на подкрепа или внимателно планирана стратегия за изход. 

Това е една от причините да прекъснете контакт в социалните медии – може да попаднете на какви ли не щастливи селфита.

Очаквайте да скърбите и го приемете

Скръбта е важна част от възстановяването, така че приемете го, когато дойде, съветва Саркис. В крайна сметка, имате достатъчно неща, за които да ви е мъчно – края на една връзка и човека, когото мислите, че е бил партньорът ви. Той ви бомбардираше с любов, когато се срещнахте за първи път, и тези чувства още ги има. Те са силни и интензивни.

Въпреки това сте открили достатъчно причини да избягате от тази връзка, затова си припомнете, че тези чувства вероятно са били изградени върху нещо друго. Човекът до вас е обещавал щедро, въпросът е какво е изпълнил. 

Въпреки това най-вероятно още имате силна емоционална връзка и само времето може да излекува раната. Според Саркис, важно е да бъдете доволни, че сте приключили нещата навреме, защото иначе щяхте да продължите постепенно да губите себе си. Болката е само временна.

Фокусирайте се върху себе си и нещата, които ви правят щастливи

Това е най-важното – съсредоточете се върху себе си, казва Орлоф. Оставете си време да опитате ново хоби или спорт, да излезете и да се срещнете с нови хора. В момента това може да ви звучи почти невъзможно – връзката с нарцисист изсмуква енергията ви и ви прави донякъде неуверени в общуването с други хора. 

Саркис и колегата ѝ, психологът Гай Уинч, препоръчват да си да направите списък за „емоционална първа помощ“, с който да отвлечете вниманието си, когато се хванете да мислите за бившия си партньор. Във връзката си с нарцисист вие сте били пренебрегвани, защото вашите нужди не са били важни. Сега е време да се погрижите за себе си.

Ще осъзнаете, че връзките не е нужно да са такива

Когато му дойде времето, ще срещнете нов човек. Ходенето по срещи е важна част от лечението. Разбира се, не очаквате да откриете „точния човек“ от самото начало. Просто излезте и се забавлявайте. Може би ще срещнете някой невероятен човек, или ще намерите страхотни приятели. Във всеки случай хората ще бъдат глътка свеж въздух. 

Освен това ще разберете по-дълбоко собствените си граници и ще имате повече уважение към себе си, за да не позволите някой да се държи с вас по същия начин.

Когато в крайна сметка си паснете с някого след връзката с нарцисист, чувството е страхотно. Може да не проработи, но ще си припомните причините, заради които някой наистина ви харесва – а те със сигурност не са малко. 

Източник: Business Insider

Коментари