Да имаш връзка с нарцисист е тежко и изтощително, а да се разделиш с него може да е истински кошмар. На повърхността си те са очарователни, увличащи и харизматични, което често прави раздялата особено трудна, въпреки всички аргументи в нейна полза. Знаем, че нарцистичната личност е студена, манипулативна и неспособна на никакво съчувствие и разбиране, да не говорим за любов, към друг човек. 

Д-р Джудит Орлоф, клиничен психиатър от Калифорнийския университет в Лос Анджелис пише, че нарцисистът може „да те накара да се влюбиш в него толкова силно, че да чувстваш, сякаш трябва да откъснеш част от сърцето си, когато го напуснеш.“

Ето какво да очаквате от раздялата с нарцисист.

Ако те ви напуснат, е брутално и внезапно.

В един момент си мислите, че партньорът ви е всичко, за което сте мечтали, а в следващия се чудите къде по дяволите се обърка всичко. Това е така, защото нарцисистите са умеят брилянтно да играят роля, докато не получат каквото поискат, но когато са ви използвали достатъчно, ви захвърлят като използвана салфетка.

Няма да има разкаяния и извинения, може никога повече да не ги чуете и видите, независимо колко време е продължила връзката ви. Ако се върнат, ще го направят, защото са осъзнали, че могат да получат още нещо от вас.

Ако вие ги напускате, бъдете готови за драми, молби и пазарене. 

Ако вие сте човекът, избрал да прекратите връзката, това е добре, защото е особено трудна стъпка. Нарцисистите могат да превърнат живота ви в ад, ако решите да ги изоставите, а те още имат какво да получат от вас. Те мразят да губят и няма да ви пуснат лесно. 

Пригответе се, че ще обещаят „да се променят“. Може внезапно да започнат да правят онези неща, които по-рано сте искали от тях. Може да ви кажат, че без тях сте за никъде и че никога няма да срещнете такъв човек. Не ги слушайте.