Кризата на втората и на третата година вече са зад гърба ви. Тогава често сте губели присъствие на духа, и ви се е струвало, че пристъпите на инат и избухливост никога няма да свършат. Но изведнъж се случва чудо - детето сякаш става човек, с когото вече можете да преговаряте.

То разбира много, говори добре и може да разкаже за това, което не му харесва. Ходи на детска градина, създава приятели, забавлява се и се развива с невероятна скорост.

Като цяло, сега това е независим човек със собствено мнение и интереси. Човек, с когото е удоволствие да се говори.

Разбира се, тази възраст има свои собствени характеристики. Те са свързани основно с това, че четиригодишните вече се опитват да се държат като големи, но в същото време са още малки деца. Това обаче е прекрасна възраст, когато майките и татковците най-после могат да си поемат дъх и да се насладят на факта, че имат дете. В крайна сметка има още три години до кризата на 7-ата година.

Ето какво трябва да знаете за поведението и развитието на четиригодишните деца.

1. Социални и емоционални умения

Повечето деца на тази възраст вече посещават детска градина. Когато едно дете се окаже извън семейството, сред връстници, то трябва да научи нови правила на поведение и да развие комуникативни умения. То научава какво е приятелство и разбира как поведението му влияе на взаимодействието с останалите. Това е много важен опит, който ще му помогне в бъдеще.

Снимка: Getty Images

До четиригодишна възраст детето започва да разбира какво е емпатия, научава се да споделя играчки, да изчаква реда си и да играе ролеви игри.

То вече разбира, че е може и да не плаче, разделяйки се с родителите си - сега вече знае, че те ще се върнат.

Четиригодишно дете винаги иска да знае точно какво ще се случи през деня, защото така се чувства в безопасност.

То може да командва приятелите си, започва да разбира какво е хумор и дори се опитва да се шегува. Хлапето обича да разказва истории, в които е трудно да разбереш какво наистина се е случило и какво е само плод на въображението му.

2. Поведение по време на игра

На четиригодишна възраст децата обикновено започват да играят не сами, потапяйки се във въображението си, а едно с друго. Ролята на общите игри с други малчугани е много по-важна, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Те разширяват игровата вселена на детето, помагат за развитието на речеви умения, учат го да установява социални връзки с връстниците си и да планира действията си.

Чрез това взаимодействие хлапето се научава как да взаимодейства с другите, как да решава проблеми, да регулира емоциите си и да управлява стреса.

Всички тези умения ще бъдат полезни на детето, когато порасне.

Снимка: Getty Images

3. Говорни умения

Ако смятате, че никой не може да надмине вашето тригодишно дете в общуването му, изчакайте да стане на четири.

На четири години децата обикновено говорят с дълги изречения, задават все повече въпроси, обичат да разказват истории, знаят много стихчета наизуст и обичат да повтарят изрази, които са чули някъде.

Разговорите с четиригодишни деца обикновено са много смислени и философски, но в същото време невероятно комични.

4. Развитие на двигателните умения

Четиригодишните обикновено вече са с добре развити груби и фини двигателни умения. Но има една особеност: на тази възраст те са много придирчиви и педантични - стремят се към съвършенство, искат да правят всичко перфектно и затова са бавни. Ако нещо не им се получава, в очите им бързо се появяват сълзи и може да започне истерия.

На тази възраст децата обикновено могат да:

- използват прибори за хранене;

- завързват връзките на обувките;

- закопчават копчета, ципове, велкро;

- обличат се и се събличат самостоятелно;

- рисуват предмети с различна форма;

- внимателно оцветяват, без да излизат от контура;

- държат правилно молив;

- изсипват течност от кана в чаша;

- редят прости пъзели;

- изграждат високи кули от кубчета.