Човек, намиращ се в състояние на тревожност с една или друга степен на тежест, фактически, губи контрол над живота си. Механизмът, помагащ ни да се почувстваме в опасност и да предприемем решителни действия в екстремна ситуация, започва да отказва  в съвременния свят. Това се отнася също и за съвсем обикновени неща – пристъпи на злоба, гняв, страх, паника, отчаяние и т.н.

Околните, виждайки човек в такова състояние, се опитват някак да го поддържат и помагат със съвети, и често тези съвети са по-скоро вредни, отколкото полезни.

По думите на Скот Биа, психолог в клиника в Кливланд, недостигът на разбиране в околните на такова състояние и техните неправилни действия могат да влошат ситуацията, правейки изхода от нестабилното състояние още по-труден.

Много от уместните  според вашето разбиране неща, които могат да се кажат в такава ситуация, предизвикват парадоксален ефект – тревогата само се усилва. Това прилича на плаващи пясъци. Колкото по- резки усилия предприемате, за да се измъкнете, толкова по-дълбоко ви засмуква. Да говорите на човек в подобна ситуация баналното „успокой се”, с голяма вероятност ще засилите у него тревогата или паниката.

На практика, съществуват по-ефективни начини да се окаже помощ, които не влошават състоянието на човека.

1. Не се тревожи за глупости, празни работи.

Това, което смятате за глупост, може да е много важно в света на другия човек. Опитвайки се да придадете на ситуацията позитивни, светли нюанси, вие на практика принизявте нещо много важно за тази личност. Преди да кажете нещо подобно, опитайте се да навлезете в системата на убеждения на другия човек. В състояние на тревога или паника и дребните неща  имат голямо значение.

Не е нужно да убеждавате човека в незначителността на случващото се. Вместо това трябва да приложите практиката на поощряване. Напомнете му, че подобни неща са се случвали с него и преди, че и сега той прекрасно може да се справи с тези емоции. Това помага за преодоляване на текущото състояние и намирането на изход от него.

2. Успокой се.

Проблемът на такива състояния се крие в това, че те често не се поддават на контрол. Човекът би се радвал да се успокои, но просто не може. Нужна е специална подготовка и работа над себе си, за да може просто така, по команда, да постави под контрол своето емоционално състояние

Кейт Хамприс, психиатър Стандфордския университет, предлага да се заменят стандартните неефективни фрази с думи, призоваващи към действие. Може да се разходим в парка? Да помедитираме? Да направим нещо заедно? Успокояващите занимания ще отвлекат човека от проблемите.

3. Просто го направи.

В голяма степен подобни ситуации са свързани с различни видове страхове и фобии. Някой страшно се бои да лети, а в качеството на аргумент чува дразнещото „просто го направи”. Проблемът е в това, че този призив към действие под натиск или с опит да се омаловажи  действието може да задълбочи страха, предизвиквайки тежки пристъпи на паника.

Хамприс съветва да се използва още един парадокс на нашето мислене, казвайки фрази, подобни на „съжалявам, че се случва това с теб”. Съчувствието в този случай създава у човека усещане, че не му е нужно да се бори с пристъпите на емоции, и от този момент започва да се успокоява.