Женското приятелство е странен звяр, обгърнат с мистерия. Той представлява тайнствен кръг от надвикващи се момичета, опиянени просто от присъствието една на друга. И живее с увереността, че между жените може да има само съперничество. А древна житейска мъдрост гласи, че подобно приятелство изобщо не може да съществува.

Подобни стереотипи за дружбата между дами могат сериозно да навредят на отношенията с вашите приятелки, затова веднага се заемаме да развенчаем няколко мита:

Мит 1. Приятелство между жени не съществува
Тази легенда се предава от уста на уста поколения наред, смята се за необорима истина и е важно да се знае, за да има човек правилен поглед върху нещата от живота. Но почакайте. А тогава как наричате тази, с която сте преминали през толкова много препятствия? Каква се явява за вас онази девойка, чиито истории сте готова да изслушвате и денем, и нощем? Просто позната? Съседка?

Разбира се, че не. Наричаме приятели тези хора, в чиято компания се чувстваме комфортно. Приятелят е човек, на когото се доверяваме и който се доверява на нас. Ние искрено обичаме този човек като член от семейството. Нима приятелството може да зависи от пола на човека?

Да, дружбата между жени може външно да се различава от дружбата между мъже. Нашите хормони, възпитание и особености в социализацията водят до това, че ценим не само и не единствено реалната помощ при решението на проблеми, но и самото присъствие на човека във важните моменти от живота ни. На нас ни е важно да знаем, че колкото и дребни да са проблемите ни, емоциите ни ще бъдат споделени и приети.

Много често това прави женското приятелство много по-силно от мъжкото, тъй като на нас ни е по-лесно да признаем привързаността си една към друга, поради което и лесно разрешаваме възникващите между нас конфликти.

Мит 2. Приятелството между жени е основано на съперничество и завист
Никакво приятелство – ни женско, ни мъжко, ни мъжко-женско не може да се гради върху подобни чувства. Приятелство наричаме само равноправни, хармонични отношения, построени на първо място върху приемането, доверието и чувството за комфорт. Приятелят или приятелката е този човек, в компанията на когото се чувствате в безопасност. Той няма да остави да ви притискат, унижават или оскърбяват. И дори да не е съгласен с вас, ще подбере такива думи, които да не ви обидят.

Ако с лекота може да заявите, че в отношенията ви единия доминира, то едва ли говорим за приятелство. Човек, който постоянно нанася удари по вашата самооценка, не може да се смята за приятел. Когато в дружеските отношения навлезе каквато и да е завист или съперничество, това престава да бъде дружба. В този случай единия от двамата се опитва да се самоутвърди и това не е хубаво, без значение от пола или сексуалната ви идентичност.

Мит 3. Приятелството между жени приключва, когато се влюбят в един и същ човек
Мъжете твърдят, че момичетата забравят за приятелството в момента, в който се влюбят в един и същ мъж. Сърцето, разбира се, не подбира, но ако трябва да избират между дългогодишно приятелство и бегло познат мъж, малко жени биха предпочели второто. Ситуациите могат да бъдат много различни, но истинските приятелки няма да пъхат пръчка в колелото на другата, а ще измислят как да решат проблема. Заедно.

Момичетата предпочитат да помислят над чувствата си и да отстъпят, отколкото да загубят близък човек. Случаите, когато приятелки едновременно се отказват от момчето, което харесват заради тяхната дружба, са толкова чести, колкото и скандалите по същата тема.

Вижте още на страниците на Новите родители.