Какво говорят вашите Фейсбук постове за личността ви?

20 март 2017 г., 17:10
4500

Pepsco Studio / Shutterstock

Ново изследване установи, че хората, които редовно постват във Фейсбук профила си публикации за упражнения, диети и постижения, е по-вероятно да бъдат нарцисисти.

В допълнение, установено е, че хваленето с постижения наистина привлича повече внимание от страна на приятелите в социалната мрежа.

«Въпреки че нашите резултати показват, че хваленето на нарцисистите се отплаща с повече харесвания  и коментари към ъпдейтите на статусите им, остава вероятността техните Фейсбук приятели любезно да предлагат подкрепата си, докато тайно да не харесват тези егоистични изяви,» обяснява водещият учен на изследването, д-р Тара Маршъл.

«Повече информация за това как реално се приемат статус-ъпдейтите на фейсбук приятелите може да помогне на хората да избягват теми, които повече дразнят, отколкото да забавляват.» допълва тя.

Изследването е установило също, че хората, които публикуват ъпдейти за техните настоящи романтични партньори, е по-вероятно да имат ниска себеоценка.

Хората, които са по-съзнателни и отговорни, публикуват повече ъпдейти за своите деца, вместо за партньорите си.

Ето няколко асоциации между употребата на Фейсбук и личността на човека:

« … екстравертните хора публикуват по-често постове за своите социални дейности и ежедневния си живот, което е мотивирано от тяхното използване на Фейсбук за комуникация и връзка с останалите.»

«Хората, които са отворени, е по-вероятно да публикуват на интелектуални теми, което отговаря на тяхната цел да използват Фейсбук за споделяне на информация».

Изследването е проучило данни от 555 потребители на социалната мрежа Фейсбук.

Източник: Science Alert

Коментари