Често родителите се чувстват виновни, когато детето се оплаква, че му е скучно. Понякога обаче нещата не са точно такива, каквито изглеждат. Повечето психолози ще ви кажат, че в скуката има повече предимства, отколкото недостатъци.

В такава ситуация родителите определено имат своята роля, но тя не се в състои с това веднага да се втурнат да „спасят“ детето от скуката с цял списък с идеи какво да прави. По- полезно за децата би било, ако родителите осъзнаят, че е по-добре да оставят детето да се справи с това чувство, дори сцената на истински хаос.

Помислете върху още нещо – колко играчки има детето ви? Повече, отколкото са му нужни, или точно толкова, от колкото има нужда за ежедневните си игри? Най-вероятно отговорът е първият. В такъв случай вероятно вече сте си дали сметка (макар и малко късно), че детето често пренебрегва скъпоструващите играчки и вместо това е в състояние часове наред да играе например с нещо толкова обикновено като вода. Или пластилин. Колкото по-малко е детето, с толкова по-голяма сила важи това. Направете си експеримента да предложите на едногодишно дете например пакетче мокри кърпички и най-скъпата кукла или камионче, които сте открили в магазина. Не казваме, че ще играе часове с мокрите кърпички, но е почти сигурно, че ще избере тях. Всичко това напомня, че не е нужно да даваме толкова много пари за играчки, които в един момент се превръщат в могила на хвърлените на вятъра пари. Помислете за по-евтини и много по-занимателни игри у дома с подръчни и безопасни за здравето материали и предмети. Две купи с вода и алка лейка са способни на чудеса.

Психолозите ще ви кажат също, че скуката работи в полза на въображението. Оставено насаме със себе си, детето започва да опознава по-добре себе си; принудено е да се отдаде на собствените си мисли; да измисли само забавлението си. И в повечето случаи се справя добре. Скуката развива качества като любопитство, любознателност, креативност, наблюдателност, освен това спомага за добрата концентрация. В днешно време все повече деца страдат от синдрома дефицит на внимание и това се дължи отчасти на прекаленото гледане на телевизия и презадоволеността с куп ненужни вещи.

Родители, е чувствайте вина, когато детето ви се оплаче, че скучае. Опитайте да го насърчите да измисли само заниманието си, да разбере какво му се прави, без да го насочвате с въпроси. Може би ще останете приятно изненадани.

Цветелина Велчева по материали от www.weforum.org