Приятелството е най-хубавото нещо. Когато е истинско, споделено, взаимно.

Въпреки всичко е възможно да преживеем големи разочарования именно от приятелите си. това е нормално, защото могат да ни наранят само хора, които обичаме и на които имаме доверие.

Как да реагираме, ако разберем, че приятел разпространява слухове за нас – 4 важни стратегии:

1. Не прибързвайте с реакцията си.

Това е първата и най-важна стъпка –а да не реагирате веднага, а да дадете време на сърцето си да се успокои. Със сигурност е много разочароващо да разберете, че близък човек ви е предал. Но гневът е лош съветник. Според специалистите идеалното време за стабилизиране на психиката е 24 часа.

2. Говорете с приятеля си.

След като сте изчакали достатъчно време и сте се успокоили, трябва да поговорите с приятеля си. представете си, че става дума за нещо като „развален телефон“? Може би нещата не са така, както изглеждат. Ако все пак истината е горчива, постарайте се да разберете другата гледна точка и да потърсите обяснение. Психолозите съветват да не използвате обвинителни изречения, а спокойно да зададете въпросите си.

3. Не показвайте прекалено чувствата си.

По време на разговора е възможно да се разстроите, да ви се иска да заплачете дори или да се разкрещите. Особено важно е да запазите самообладание, за да можете да извлечете най-много информация и най-доброто от ситуацията като зрели хора. По някакъв начин трябва да се разберете, като прецените доколко голяма е обидата.

4. Преценяване на плюсовете и минусите.

Дали ще останете приятел с този човек, зависи само от вас. Но за да можете да си отговорите на този въпрос и да вземете рационално, а не емоционално решение, трябва да помислите добре върху думите му. Доколко оправдано е изреченото, можете ли да му се доверите отново, струва ли си да запазите такъв човек в живота си, колко важен е той за вас и още повече – колко важни сте вие за него?

Едва след като си дадете сметка за тези неща, можете да прецените какъв избор да направите, но да знаете, че правилният избор е този, който ви кара да се чувствате в хармония със себе си.