Лятото неусетно дойде, а с него и температурите, в които всички изнемогваме. И ние, и нашият домашен любимец. Какво можем да направим за него? Ето няколко съвета.

Не го постригвайте. Не повече от обичайното. Жал ли ви е да гледате как се мъчи с гъстата си козина? Тя обаче го предпазва от горещините, обясняват специалисти. Космената покривка е термоизолацията на животното: тя му държи топло в студа и обратно на очакванията го предпазва от прегряване в жегите, съобщава в блога си Американската асоциация за защита на животните ASPCA.

Променете някои навици: дори кучето ви да живее в двора, ако там е горещо като сауна, може би е добре да го пуснете вътре - поне в обедните жеги. Колкото и да обича да тича в парка, в най-горещите  дни е добре това да се случва само рано сутрин и късно вечер.

Важно е да се знае, че кучетата не се охлаждат чрез изпотяване, а чрез учестено дишане. Когато влажността на въздуха се покачва, това става все по-трудно. Затова е важно да им осигурите достатъчно вода за пиене и да не ги подтиквате към прекомерно физическо натоварване.

Проверете тротоара. Преди да изведете кучето, докоснете тротоара с ръка и вижте дали може я задържите върху плочките, без да ви пари, съветва президентът на РЕTA Ингрид Нюкърк. В горещите дни  тротоарите могат да стигнат температури над 54С - достатъчно високи, за да предизвикат изгаряния по краката на животното. Затова е по-добре е да разхождате кучето по тревата.