С толкова много неща в графика винаги се лишаваме от нещо. И това нещо обикновено е сън. Или лягаме късно вечер или се ставаме рано, за да се справим с многото задачи. И естественият резултат, е че се чувстваме изтощени през цялото време.

Нуждата от сън зависи от възрастта

На възраст от 18 до 64 години имаме нужда от между 7 и 9 часа сън на нощ. Над 65 – между 7 и 8. Бебетата до тримесечна възраст могат да спят между 14 и 17 часа в денонощието. Една-две годишните деца имат нужда от между 11 и 14 часа сън, децата между три и пет годинки –  от 10 до 13. От 9 до 11 часа сън са нужни на децата до 13 годишна вързраст, а тинейджърите се нуждаят от между 8 и 10 часа.  

Какво се случва, когато не спим достатъчно?

  • Разболяваме се. Имунната система е директно свързана със съня и липсата му прави по-трудно за организма да се бори със заразите.
  • Затрудняваме се да мислим логично и да реагираме бързо, което може да е опасно, особено в ситуации, които изискват бърза реакция – например зад волана.
  • Трупаме килограми – това се случва, ако спим по по-малко от 5 часа на нощ. 
  • Здравето на кожата се влошава: бръчки, капиляри, акне, петна и като цяло, по-бързо остаряване.
  • Рискът от сърдечни заболявания и от рак нараства.
  • Сексуалното желание намалява. Ако спите по по-малко от 5 часа на ден в продължение на седмица, равнището на тестостерон спада с 15 процента.
  • Забравяме по-лесно. Когато спим, мозъкът ни сортира информация. Липсата на сън го лишава от време за това.

Какво можем да направим по въпроса? 

Има един единствен начин: спете повече. Ако трябва да станете в 7 сутринта, легнете си в 11 вечерта.

Понякога обаче нещата са по-сложни. Лягате си навреме и сте доволни, след което не можете да мигнете до 4 сутринта. Или се будите в подобен час и повече не можете да заспите. Резултатът – още една тежка сутрин. 

За да избегнете това, лягайте си и ставайте по едно и също време през цялата седмица, не пийте кафе следобед, движете се повече, вземете си топъл душ вечерта и ако всичко това не помогне...

...опитайте един изпитан от йогите метод, който ще ви помогне да заспите за секунди.