В първите шест месеца на една връзка има известен период на обучение. Отнема известно време, докато разберете какво харесва новият ви партньор, потвърждава ново проучване.

Следващите шест месеца са сексуалният пик на една връзка. Двойките в изследването са докладвали най-силно удовлетворение от сексуалния си живот точно в този период.

Но след първата година сексуалното удовлетворение бавно отслабва.

В проучването, публикувано в януарския брой на Archives of Sexual Behaviour, участват около 2800 обвързани хетеросексуални жени и мъже от Германия на възраст между 25 и 41 години, които са въпросници всяка година в продължение на три години.

Резултатите били едни и същи, както за семейните, така и за несемейните двойки. Потвърждавайки очакванията, хората, оценяващи високо качеството на връзката си, са доклавали и повече сексуално удовлетворение като цяло.

Изследователите не са открили разлики в сексуалното удовлетворение при жените и при мъжете. Всеки изглежда достига своя връх около шест месеца след началото на връзката. Да се разбере каква е точната причина за тази тенденция ще изисква по-нататъшно проучване.

Изводите от изследването имат и някои ограничения. Не е възможно наример да се разбере дали сексуалният живот не се подобрява отново след третата година, дали резултатите щяха да бъдат същите при гей двойките, по-възрастните двойки, или двойките в други страни. Изследователите също е трябвало да разчитат на честността на участниците при отговор на въпрос, който повечето хора биха сметнали за твърде личен: „Колко сте доволни от сексуалния си живот?“