По време на бременността кожата също претърпява различни трансформации – някои положителни, други негативни. Тя може да стане по-сияйна, но също така може да ви изненада и с появата на различни несъвършенства.

Още от първите седмици в организма на бъдещата майка се активират хормонални механизми, за да подготвят оптималните условия за развитието на бебето. Естрогенът и прогестеронът покачват своите нива и действат не само върху репродуктивната система, но и върху сърдечно-съдовата, имунната, метаболизма, кожата.

А кожата, както добре знаем, е най-големият орган в тялото. Тя е бариерата между нас и външния свят, прозорец на здравето и е богата на рецептори за хормоните, произвеждани от яйчниците.

Как обаче се променя по време на бременност? Преобразяването ѝ през деветте месеца е в различни аспекти. Затова е важно да знаете какво да очаквате – не само, за да не се окажете неприятно изненадани, а и за да направите максимално полезното в рамките на възможното.

Поява на акне

Естрогенът, прогестеронът и андрогенните хормони модулират дейността на мастните жлези. Ако секрецията на себум е прекомерна, жлезите могат да се запушат, възпалят и заразят, което води до появата на неприятни пъпки или т.нар. акне.

Жените, които имат кожа, която е по-чувствителна към действието на андрогените, са склонни към по-обилно омазняване, поява на черни точки и акне. При тях това се случва обикновено в дните около менструацията, поради хормоналните промени, присъщи на цикъла.

„За тези жени бременността води до подобрение. Повишаването на естрогена и прогестерона решава кожните им проблеми и в продължение на девет месеца те могат да се сбогуват с досадните пъпки“, обяснява Сандра Лоренци, дерматолог и дермоестетик към Италианското общество по медицинска, хирургична, естетична и кожна дерматология, и полово предавани болести.

„Понякога може да има леко първоначално влошаване през първите месеци, когато хормоналната структура все още не се е стабилизирала. Обикновено обаче се разрешава спонтанно след първия триместър“.

За да се предпазите от акне и помогнете на кожата, е важно по време на бременността да почиствате лицето много добре и с деликатен продукт, защото в този период тя е по-чувствителна и агресивните средства могат да доведат до възпаление и влошаване на състоянието ѝ.

По-видими капиляри

Те се наричат ​​телеангиектазии и представляват тънки разширени капиляри, видими през кожата като грозни червени или лилави нишки. Появяват се главно по краката, понякога и на лицето, и са по-чести по време на бременност.

„Дължат се отчасти на генетичното предразположение, отчасти на действието на прогестерона, който отпуска стените на кръвоносните съдове и насърчава тяхното разширяване“, обяснява дерматологът. Наднорменото тегло и заседналия живот допринасят за проблема. Следователно, първата мярка за намаляване на риска е да се ограничи наддаването на тегло по време на бременността и да се прави умерена, но постоянна физическа активност.

Често телеангиектазиите, които се появяват по време на бременност, се реабсорбират след раждането. „Ако останат, е възможно да ги премахнете с помощта на лазер“, казва Лоренци.

Пигментни петна

Естрогенните хормони стимулират дейността на клетките, които произвеждат меланин - пигментът, който потъмнява кожата, изложена на слънчева светлина. Някои области на лицето са особено богати на тези клетки: челото, скулите и контурът на устата.

„В тези зони излагането на слънце по време на бременност може да причини появата на тъмни петна, така наречената хлоазма гравидарум или маска на бременността“, обяснява дерматологът.

За да се предотврати това, през деветте месеца кожата трябва да бъде поддържана и екранирана с крем с висок слънцезащитен индекс. И не само на плажа през лятото, но и когато излизате на обичайната си разходка из града.

Петната понякога избледняват след раждането. Ако това не се случи, има различни лечения, които могат да помогнат за тяхното изсветляване: кремове, пилинг, лазер.

Продължава на страницата на Новите родители