Затлъстяването и наднорменото тегло в детска възраст са сериозен проблем, който засяга почти всички напреднали или развиващи се страни, сочат статистиките. На практика едно на всеки 5 деца на възраст 8-9 години е с наднормено тегло и 1 на всеки 10 - със затлъстяване. И дори ако данните показват леко подобрение в сравнение с миналото, те въпреки това свидетелстват, „колко е важно да се предостави подробна информация на семействата за рисковете от лошото хранене и за значението на превенцията“, коментира Джовани Корсело, президент на Италианското дружество по педиатрия.

Проблемът е, че много родителите са склонни да подценяват наднорменото тегло. И виждат негативите едва на по-късен етап, когато вече е по-трудно (но не и невъзможно) те да бъдат разрешени. А трябва детето да се научи да се храни правилно от съвсем малко, като особено внимание е нужно да се обърне в периода 7-10 години, когато малчуганът е по-самостоятелен и склонен да се увлича по нездравословни храни и навици.

Ето какво трябва да бъде правилното хранене в тази възраст според експертите.

Първата закуска е изключително важна

Лошите хранителни навици са сред основните виновници за проблема с наднорменото тегло и затлъстяването. От данните на Okkio alla Salute става ясно например, че 8% от децата пропускат закуската, а 31% ядат „неадекватна“ закуска, тоест небалансирана по отношение на въглехидратите и протеините.

Различни научни изследвания подчертават основната роля, която първото сутрешно ядене има за здравословното хранене при децата. То на практика им помага да не се изкушават през деня от висококалорични и безразборни междинни похапвания.

Закуската всъщност бележи ритъма на ситост през целия ден. Без нея, след гладуването през нощта, децата рискуват да добавят постоянно някакви дребни похапвания, които обаче нарушават основните хранения. А ако се ограничат от тях, огладняват сериозно до вечерта и тогава просто преяждат.

Половината от пътя към успеха е именно в създаването на навик да се закусва. „Освен, че зарежда с енергия, закуската е от съществено значение за по-доброто представяне на детето в училище, тъй като тя му дава усещане за спокойствие“, коментира Лора Ценси, диетолог от Изследователски център за храни и хранене (CRA-NUT) в Италия.