Идеалната закуска трябва да дава около 20% от дневните калории (около 300-400) и да се състои от: прясно или кисело мляко (доставя на организма калций), хляб или сухари, зърнени храни (включително пълнозърнести) или бисквити/други здравословни печива (като източник на въглехидрати) и задължително плодове (за витамини и минерали). Най-добре е различните храни да се редуват.

Внимавайте за леките закуски и междинни похапвания

Обикновено те служат за временно преодоляване на глада и зареждане с енергия. Това предпазва също от загуба на концентрацията и натрупване на умора. Но за да са полезни, те трябва да бъдат здравословни.

Междинните хапвания не трябва да са безразборно много и е важно да осигуряват 5-10% от дневните калории (около 100-125). Най-добре е да са плодове, а сандвичите и всички джънк храни да се избягват.

Според Okkio alla Salute, 52% от децата имат навика да консумират твърде обилни междинни похапвания, като в тях не се включват плодове и зеленчуци. Често те са допълнени от подсладени напитки, което също е много вредно. „Готовите плодови сокове и безалкохолни напитки не утоляват жаждата и не дават чувство за ситост, но пък носят много калории, което не е полезно за детския организъм“, обяснява Илария Джулини Нери, педиатър и експерт по хранене в болница „Меленяно“ и „Център Иканс“ към Университета в Милано.

Продължава на страницата на Новите родители