Сарказмът е язвителна насмешка и се определя като най-високата степен на ирония. В общи линии обикновено има негативна отсенка. Насочен е срещу вредни явления от заобикалящия ни свят и има за цел да ги осмее. Ще разпознаете сарказма по остротата на езика и безпощадността на изобличението. Ако сравним с иронията, която също има за цел да осмива и изобличава, но в по-мека степен и по-скоро се свързва с остроумието, то тук акцентът е върху явното недоволство от дадено поведение и/или събитие.

Каква обаче е връзката между сарказма и емотиконите?

Случвало ли ви се е да останете неразбрани от приятели, когато си пишете съобщения с тях и се опирате на черно чувство за хумор, ирония или сарказъм? Възможно е дори да ви се разсърдят, ако виртуалните ви събеседници не са в състояние да разберат написаното. Това се дължи на факта, че: 1) не всеки е устроен така, че да възприема нюансите на мисълта; и 2) при онлайн общуването хората не могат да видят изражението и жестовете ви, които са в помощ на изразения сарказъм. Когато общувате на живо с някого, вие създавате цяла една палитра от емоции, която включва думи, мимики, жестове, изражения, които работят заедно, за да постигнете желания ефект.

При онлайн общуването това е невъзможно  и общо взето можете да си навлечете редица неприятности. Особено ако човекът, с когото си пишете, не ви познава достатъчно добре.

Пробвайте обаче да добавите емотикон в съобщението си и ще видите, че нещата рязко ще се променят. Учените са установили, че ако добавите емотикон до думите си, то те имат по-голям шанс да се възприемат като шега. Най-убедителният емотикон в това отношение е намигащото човече, което смекчава сарказма и показва на събеседника ви, че се шегувате. Без намигащо човече шегите ви могат да останат неразбрани.

По материали от journals.sagepub.com